IMG_7463 Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi, la Guvern o întâlnire cu personalitățile notorii din cultură, la care au mai participat vicepremierul Tatiana Potîng, ministrul Culturii, Monica Babuc, și viceministrul Finanțelor, Maria Cărăuș. În cadrul întrevederii, au fost discutate problemele și provocările din domeniu și au fost identificate soluții la ele – în special, proiecte ce ar putea fi realizate în comun.

„Am venit la această întâlnire să vă spunem că nouă ne pasă de tot ce se întâmplă în țară”, au spus oamenii de cultură. Aceștia au lansat mai multe propuneri, inclusiv identificarea granturilor pentru realizarea unor proiecte concrete, dar și organizarea unor spectacole la sate. În context, Iurie Leancă a afirmat că vor fi găsite și surse financiare „pentru a oferi cetățenilor noștri posibilitatea de a se odihni intelectual”.

Oamenii de cultură i-au mărturisit Premierului că vor să vadă țara noastră cât mai aproape de UE. „Noi, oamenii de cultură, susținem vectorul european și poate va da Dumnezeu să trăim și noi ca în Europa”, a spus artistul emerit Mihai Munteanu.

Una dintre propunerile oamenilor de creație a fost modificarea Legii sponsorizării. Pentru aceasta, șeful Executivului i-a cerut ministrului Monica Babuc să analizeze experiența altor state, astfel încât legea să încurajeze oamenii de afaceri să sprijine financiar cultura. La fel, Monica Babuc a menționat importanța punerii în aplicare a Strategiei de dezvoltare a culturii Republicii Moldova până în anul 2020. „Sperăm că până atunci vom avea un domeniu al culturii schimbat la față”, a declarat ea.

La întâlnire au participat circa 30 de personalități din cultură: scriitori, cineaști, oameni de teatru, bibliotecari, profesori din instituțiile de învățământ din domeniu. Iurie Leancă i-a asigurat că Guvernul va continua să-i susțină și s-a arătat convins că vor fi găsite instrumente moderne pentru a schimba statutul oamenilor de cultură și pentru a face față provocărilor profesionale și manageriale din domeniu.