Oameni de cultură, alături de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, susțin implementarea votului uninominal la alegeri. Potrivit lor, deputații vor avea astfel o mai mare responsabilitate față de cetățeni, cu atât mai mult că ar putea fi rechemați din funcție în cazul în care nu fac față cerințelor alegătorilor. „Deputații vor fi obligați să lucreze”, spun ei.

Gheorghe Amihalachioaie, deputat în primul Parlament, susține că deputații aleși prin vot direct devin mai aproape de alegătorii săi. „Aceasta lege este binevenită, este continuare celor opinii a multor deputații din Parlamentul în 93. Unele partide nu vor să fie aceasta votare deoarece sunt foarte multe partide care nu au personalități”, a declarat deputatul.

Andrei Strâmbeanu, scriitor, om de cultură, consideră că astfel cetățenii vor avea posibilitate de a controla mai eficient activitatea Parlamentului. „Deputații aleși de acum vor fi obligați să lucreze, pentru dacă nu, noi îl rechemăm. Cei care l-au votat, îl recheamă. Atunci ei vor trebui să lucreze. Atunci când el este pe lista, el șede și se odihnește și dormitează în Parlament. Votul uninominal este cel mai drept, cel mai democrat”, a spus scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Fondatorul „Chișinău Youth Orchestra” susține că odată cu introducerea noului sistem electoral, contactul dintre alegător și deputat va fi unul direct și eficient. „Vom avea în Parlament persoane, care cu siguranță, vom fi mult mai conectați decât acuma. Oamenii care își vor alege reprezentanții în Parlament, vor avea o rapiditate mai mare de a contacta aceste persoane, de a-i întreba, a le oferi un feedback și a le contura anumite cerințe. Și desigur va fi un proces de comunicare mult mai eficient”, a declarat fondatorul „Chișinău Youth Orchestra”, Andriano Marian.

Amintim că compozitorul Eugen Doga, interpreta de muzică populară, Valentina Osoianu, și dirijorul orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros, au împărtășit aceleași idei față de inițiativa PDM.