Premierul Pavel Filip a solicitat repetat, pe un ton ultimativ, autorităților de resort să stopeze activitatea ilegală a taximetriștilor din Capitală. Potrivit lui, deși problema e veche, rezultatele întârzie să apără, iar asta în condițiile în care există toate instrumentele necesare pentru rezolvarea acestei probleme.

”Săptămâna trecută, la sărbătoarea vinului, la business-week, au venit mii de oameni în Moldova, însă planurile turiștilor se zădărnicesc atunci când dau ochii cu taximetriștii noștri. Nu știu ce regulă să mai impunem ca să avem ordine în acest sens. Este lege că tot transportul de pasageri trebuie să aibă plăcuțe galbene, toți știu că trebuie să elibereze bon, însă nimeni nu dă bon. Nu mai vorbesc de starea tehnica și igiena șoferilor și mașinilor”, a spus șeful Guvernului.

În acest context, Pavel Filip a cerut crearea unui grup de lucru, care să vină cu rezultate. ”Există Agenția Transport Auto, Serviciul Fiscal, vă rog să interveniți și să faceți regulă în acest sens. La Aeroport trebuie să existe rânduri electronice, nu trebuie taximetriștii să negocieze cum le place lor. Avem toate instrumentele la îndemână pentru a face regulă, altfel cum să vorbim despre majorări de salarii, pensii, dacă nu folosim bonuri de plată”, a adăugat Pavel Filip.

Nu este pentru prima dată când problema taximetriștilor ajunge în atenția șefului Executivului. În luna aprilie, Pavel Filip a solicitat miniștrilor de resort să vină cu propuneri privind legalizarea și îmbunătățirea activității de servicii taxi. Este vorba de instalarea aparatelor de casă, verificarea tehnică a automobilelor și calificarea conducătorilor auto. Reacția prim-ministrului a venit în urma modului în care au tratat taximetriștii pasagerii, imediat după ninsorile abundente din aprilie, când au majorat ilegal și nejustificat tariful pentru călătorii.

La scurt timp, în urma unor percheziții, patru administratori de firme de taxi şi doi membri ai unui grup criminal, specializat în evaziune fiscală, au fost reținuți. Pprocurorii au constatat că 90 la sută din piaţa de servicii de taximetrie din Chişinău şi Bălţi era gestionată de un grup criminal, constituit din foşti angajaţi ai Ministerului de Interne. Firmele sunt suspectate de evaziune fiscală în proporţie de 15 milioane de lei.