Alegerile din Republica Moldova au fost administrate transparent și corect. Este opinia lui David McAllister, președinte al Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European (PE), exprmată în cadrul ședintei Comisiei, in cadrul careia Rebecca Harms, șefa delegatiei PE de observare a alegerilor din Republica Moldova, și-a prezentat raportul de monitorizare.

«Vestea buna este ca atât delegația PE, cât și partenerii noștri, au descris alegerile drept competitive. Majoritatea aspectelor alegerilor au fost administrate transparent și corect», a declarat David McAllister.

În opinia oficialului, au existat și câtea aspecte negative, în urma scrutinului. «Una din acestea a fost prezența scăzută la vot a alegătorilor – mai puțin de jumătate, mult mai scăzută decât la alegerile parlamentare din 2014 și decât la cele prezidențiale», a mai spus oficilaul european.
Și europarlamentarul român Andi Cristea a declarat, la aceeași ședință, că Guvernul de la Chișinău a organizat corect alegerile, însă situaia post-electorală nu este deloc bună.

«Guvernul a organizat corect alegerile. Tabloul arată că Parlamentul este blocat. După Moldova, nici în Ucraina nu vom avea o imagine diferita. Întrebarea este dacă va fi Uniunea Europeană un operator pragmatic în aceaste zone. Trebuie să fim proactivi», a declarat Andi Cristea.

Și deputatul european din Cehia, Miroslav Poche, a declarat, în cadrul ședinței, că un rezultat îmbucurător este ca socialiștii nu au obținut majoritatea.

«Alegerile au fost libere și corecte, chiar dacă campania a fost afectată de o serie de probleme. Partidul pro-rus (PSRM, n.n) a obținut totuși un scor mai mic decât cel scontat. S-a demonstrat că atmosfera din Republica Moldova este mai bună decât în trecut», a conchis Miroslav Poche.