Olandezii s-au pronunțat miercuri împotriva acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina, în cadrul unui referendum devenit un vot simbolic privind UE, a anunțat agenția de presă olandeză ANP, după numărarea a 99% din voturi, scrie Agerpres.

Potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului, 61,1 la sută au votat contra documentului. Rata prezenței la vot a fost de 32,2 la sută, ceea ce permite validarea scrutinului.

Olanda este singura țară membră a Uniunii Europene care nu a ratificat încă acordul cu Ucraina, deși acesta a fost deja aprobat de Parlament. Referendumul organizat miercuri nu este unul constrângător, Guvernul olandez declarând că așteaptă rezultate înainte de a decide ce poziție va adopta în privința ratificării acordului.

Votul a fost salutat ca o victorie de către formațiunile eurosceptice olandeze, însă clasa politică olandeză, inclusiv premierul Mark Rutte, a respins posibilitatea unei ratificări a acordului în forma sa actuală.

Rezultatele definitive vor fi publicate marți de Comisia Electorală olandeză, dar dacă referendumul este validat, „acordul nu poate fi ratificat în forma sa actuală”, a afirmat premierul Mark Rutte.

Partidele politice olandeze, inclusiv cele care sprijină acordul UE-Ucraina, au susținut această declarație și au respins o ratificare a documentului, care vizează consolidarea dialogului politic și a schimburilor economice între UE și Ucraina.