unnamed (1)Ministrul Justiției, Oleg Efrim, și viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, participă la Conferința Internațională „Administrarea modernă a instanțelor de judecată – un element-cheie al reformei judecătorești”, organizată de USAID ROLISP, în cooperare cu Ministerul Justiției și Institutul Național al Justiției (INJ). În cadrul Conferinței, participanții discută despre realizările recente în domeniul administrării instanțelor în Republica Moldova, dar și despre cele mai bune practici internaționale și pașii întreprinși pentru implementarea cu succes a acestora.

În mesajul rostit la deschiderea lucrărilor conferinței, ministrul Oleg Efrim a vorbit despre acțiunile întreprinse de către Guvern pentru îmbunătățirea funcționării instanțelor de judecată și dezvoltarea sistemului judecătoresc ca un serviciu public veritabil în folosul cetățenilor. ”Am demonstrat prin fapte concrete că justiția reprezintă o prioritate majoră pentru Guvern și am reacționat pozitiv la necesitățile și cerințele sistemului judiciar la capitolul măririi bugetelor pentru instanțele de judecată, mărirea graduală a salariilor, îmbunătățirea cadrului organizatoric și administrativ al instanțelor, renovarea a 25 de judecătorii, din numărul total de 48 de instanţe etc. Dar, am ridicat și cerințele de profesionalism față de sectorul judiciar – față de magistrați”, a menționat ministrul Justiției.

Potrivit lui Oleg Efrim, Ministerul Justiției continuă să investească în sectorul judiciar, pentru a responsabiliza profesional judecătorii și a consolida capacitățile tehnico-administrative a instanțelor de judecată. ”În premieră, în Republica Moldova am stabilit drept prioritate finanțarea corespunzătoare a sistemului judiciar pentru a asigura independența judecătorilor. Anii de guvernare comunistă au demonstrat care este instrumentul cel mai eficient pentru a subjuga justiția – subfinanțarea. Justiția este încă coruptibilă. În pofida suportului din partea Guvernului, cu regret, unii judecători mai participă la scheme de spălare de bani – lucruri care jignesc profund magistrații care își fac onorabil meseria”, a mai spus ministrul Justiției.

De asemenea, Oleg Efrim a vorbit și despre prioritățile Guvernului, printre care modernizarea sistemului de management al activității instanțelor de judecată, optimizarea hărții instanțelor, îmbunătățirea procesului de soluționare a cauzelor în instanță cu scopul de a economisi timp și resurse, dar și pentru a asigura calitatea maximă a actului justiției. Totodată, ministrul a mulțumit partenerilor de dezvoltare, Ambasadei SUA în Republica Moldova și Uniunii Europene, pentru susținerea conntinuă a reformelor din justiției.

Șeful adjunct al Misiunii Ambasadei SUA în Republica Moldova a reiterat necesitatea modernizării sistemului de management al activității instanțelor de judecată. ”Administrarea corectă a unei instanțe de judecată va permite magistraților să se concentreze mai mult pe actul justiției și astfel, să ofere cetățenilor accesul la o justiție corectă, transparentă și profesionistă”, a mai spus Kara C. McDonald.

Conferința Internațională „Administrarea modernă a instanțelor de judecată – un element-cheie al reformei judecătorești” se desfășoară timp de două zile. La eveniment mai participă șeful adjunct al Misiunii de la Ambasada SUA în Republica Moldova, Kara C. McDonald, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, experți din România, Ucraina, SUA, Olanda, Albania și Australia, reprezentanți ai mass media și societatea civilă.