Lupta Wonder Woman pentru drepturile femeilor și ale fetelor la ONU a ajuns la un final prematur din cauza protestelor, la nici două luni de la anunțarea numirii supereroinei în postul de ambasador onorific, relatează marți Reuters, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că rolul cunoscutului personaj de benzi desenate la organizația cu 193 de state membre va lua sfârșit vineri, în pofida planurilor întocmite pentru a utiliza imaginea Wonder Woman într-o campanie pentru promovarea drepturilor femeilor și fetelor în 2017.

Decizia a fost luată după ce numirea, la 21 octombrie, a supereroinei, pe „postul” de ambasador onorific pentru egalitatea de șanse, a declanșat critici dure, aproape 45.000 de persoane semnând o petiție online prin care secretarului general Ban Ki-moon i se cerea să reevalueze numirea.

„Deși creatorii originali este posibil să fi intenționat ca Wonder Woman să reprezinte o femeie războinică puternică și independentă cu un mesaj feminist, realitatea este că acum imaginea sa este a unei femei albe cu sânii mari, cu un corp de proporții imposibile”, se menționează în petiție.

Wonder Woman, o eroină a DC Comics Inc., a apărut pentru prima dată în benzile desenate în 1941, luptând cu răufăcătorii, salvând victimele și descoperind comploturi malefice.

Zeci de angajați ai ONU au protestat la sediul organizației de la New York în ziua numirii, când Diane Nelson, președinta DC Entertainment, a declarat că campania care o va avea în prim-plan pe Wonder Woman va conține diferite inițiative „în cursul anului viitor”.

ONU nu a furnizat explicații privind decizia de a renunța la campania cu Wonder Woman în această săptămână, dar purtătorul de cuvânt Jeffrey Brez a spus că genul de campanie în care sunt utilizate personaje fictive a încetat adesea după câteva luni.

El a spus că de exemplu „Angry Birds”, o serie de personaje animate care au apărut inițial într-un joc video online, au fost folosite în luna martie ca trimiși pentru combaterea schimbării climatice pentru o singură zi.

DC Entertainment, care publică DC Comics, și-a exprimat încântarea că utilizarea Wonder Woman a popularizat obiectivele globale ale ONU privind egalitatea de șanse și creșterea rolului femeii până în 2030.

„Wonder Woman este un simbol al păcii, justiției și egalității și timp de 75 de ani ea a fost o forță care i-a motivat pe mulți și va continua să reprezinte asta mult timp după ce se va încheia rolul ei ca ambasador onorific al ONU”, a declarat Courtney Simmons, din cadrul DC Entertainment.

Ea a mai precizat că nu va renunța la publicarea anul viitor a unei cărți de benzi desenate cu Wonder Woman care va avea ca temă lupta pentru drepturile femeilor și fetelor, cum a anunțat în octombrie.

Tot anul viitor, fără nicio legătură cu rolul personajului la ONU, va fi lansat în iunie un film cu Wonder Woman, în care actrița israeliană Gal Gadot îi va da viață supereroinei pe marele ecran.