Opt state membre, printre care România, au cerut Serviciului European de Acțiune Externă să-și extindă în mod semnificativ activitatea de combatere a propagandei ruse, informează EuObserver.

Acestea au precizat în cadrul unei scrisori adresată Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, că „este nevoie de consolidarea capacităților StratCom, în fața campaniei de dezinformare practicată de un stat terță”.

Scrisoarea solicită lansarea la capacitatea maximă „a două noi filiale ale Grupului operativ StratCom al Balcanilor de Est și Sud”.

Acesta a spus că forțele operative ale UE ar trebui să aibă „o finanțare adecvată” și „o bază instituțională solidă”.

De asemenea, mai este precizat că ar trebui să dispună de „resurse suficiente” pentru a putea achiziționa „tehnologii inovatoare, cum ar fi analiza mass-media, evaluarea riscurilor și instrumente de date”.

Scrisoarea a fost semantă de miniștrii de externe din șase state care s-au aflat sub umbrela comunistă – Croația, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Acestea se află în prima linie a ceea ce în scrisoare este specficiat că reprezintă „o campanie sofisticată și intensă” condusă de „actori externi”, cu scopul de „a genera neîncredere și nemulțumire față de ordinea democratică, să discrediteze Uniunea Europeană, comunitatea transatlantică și partenerii noștri, cu scopul de a slăbi unitatea noastră”.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnată de miniștrii de Externe ai Suediei și Marii Britanii.

Servicul European de Acțiune Externă a înființat StratCom la finalul anului 2015.