Parlamentarii olandezi au respins ieri, 19 aprilie, o moţiune care solicita retragerea „cât de curând posibil” a Olandei dintr-un acord între UE şi Ucraina, după referendumul din aprilie pe această temă, scrie Agerpres.

Împotriva moțiunii, depuse de Partidul Socialist (SP), s-au pronunțat 75 de deputați din cei 150 câți numără Camera inferioară a Parlamentului olandez, și numai 71 au votat în favoarea ei.

SP, care a făcut campanie împotriva Acordului UE-Ucraina, i-a cerut Guvernului olandez să depună un proiect de lege care să anuleze aprobarea textului „cât de curând posibil”.

Acest Acord de Asociere între UE și Ucraina vizează întărirea dialogului politic, precum și a schimburilor economice și comerciale între cele două părți.

La referendumul consultativ din șase aprilie curent, convocat de grupuri eurosceptice, olandezii s-au pronunțat împotriva Acordului, în ciuda unei participări abia superioare pragului necesar pentru ca votul să fie considerat valid.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a cerut răgaz, săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri în Parlament, pentru a negocia cu partenerii europeni și cu Kievul. Oficialul a dat asigurări că Guvernul său va propune o soluție „înainte de venirea verii”.

Precizăm că Olanda, care asigură până la sfârșitul anului președinția prin rotație a UE, este singura țară care nu a ratificat încă Acordul de Asociere.