Parlamentul European (PE) a denunțat miercuri ‘apatia statelor membre și a instituțiilor europene’ față de utilizarea torturii în cursul operațiunilor CIA în Europa între 2001 și 2006, relatează AFP și site-ul PE, citate de Agerpres.

Prin intermediul unei rezoluții neconstrângătoare, adoptate cu 329 voturi pentru, 299 împotrivă și 49 de abțineri, deputații europeni le cer statelor membre să ancheteze în privința ‘existenței închisorilor secrete pe teritoriul lor în care au fost reținuți oameni în cadrul programului CIA’.

Respectivul program viza capturarea și interogarea, în afara cadrului judiciar, a persoanelor suspectate de legături cu Al-Qaida, notează AFP.

Eurodeputații se tem că clasificarea nejustificată a documentelor secrete drept ‘secret de stat’ asigură impunitate responsabililor de ‘numeroase încălcări ale drepturilor omului și de recurgerea la tortură’ și cer ca torționarii să fie traduși în justiție.

Ei cer înființarea unor misiuni de anchetă în statele membre identificate că ar fi fost complice programului CIA de detenție secretă, ‘precum Lituania, Polonia, Italia și Marea Britanie’.

Rezoluția invită și SUA să interzică tortura și detenția fără proces prealabil și deplânge faptul că închisoarea de la Guantanamo nu a fost încă închisă.

Textul face referire la raportul privind metodele de interogatoriu ale CIA, făcut public de Senatul american în decembrie 2014, și își exprimă regretul că, în ciuda publicării sale, niciun responsabil nu a fost tradus în justiție.

Potrivit acestui raport, 119 deținuți au fost capturați și încarcerați în situri așa-numite ‘negre’, situate în țări ținute secrete.

De asemenea, eurodeputații au cerut Comisiei Europene și Consiliului să raporteze Parlamentului rezultatele anchetelor și investigațiilor din statele membre, înainte de sfârșitul lunii iunie 2016.

În Polonia, președintele Aleksander Kwasniewski a recunoscut în decembrie 2014 că țara sa a găzduit o închisoare secretă a CIA.

În februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Varșovia pentru rolul jucat în torturarea pe teritoriul său în perioada 2002-2003 a unui palestinian și a unui saudit, înainte de transferul lor în centrul de detenție de la Guantanamo.

În Lituania, a fost deschisă o anchetă în aprilie 2015 privind existența unor centre de detenție secrete pentru presupuși membri ai Al-Qaida, notează AFP.