Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat comportamentul liderilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care au interzis accesul echipei de filmare de la Prime TV la congresul formațiunii politice. În declarația făcută publică se menționează că ”legislația mass-media garantează jurnalistului dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze”.

Iar acest drept a fost îngrădit de fruntașii PAS, care și-au justificat decizia prin faptul că ”postul nu va fi imparțial în reflectarea evenimentului”. Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către formațiunile politice să manifeste mai multă deschidere în relațiile cu reprezentanții mass-media”. Acestea au îndemnat și jurnaliștii să respecte Codul deontologic ”pentru menținerea unei colaborări armonioase cu toate segmentele societății”.

Declarația a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente și Centrul „Acces-Info”. Amintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate a restricționat accesul presei incomode la cel de-al doilea Congres al formațiunii. Mai mult, preşedintele formaţiunii, Maia Sandu, s-a încurcat în declaraţii, motivând ba că Prime TV nu a trimis cerere de acreditare la eveniment, ba că nu ar fi o instituție de presă. Iar secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, a făcut-o pe uşierul la congres şi a interzis personal echipei de filmare să participe la evenimentul la care anterior a fost invitată.