Un grup de agenți economici care activează în industria prelucrării lemnului au cerut prim-ministrului Pavel Filip să le fie permis exportul de salcâm, făcând referire la o hotărâre de Guvern, adoptată acum șase luni, prin care se interzice exportul de masă lemnoasă brută.

Agenții economici argumentează solicitarea prin faptul că piața internă este limitată, referindu-se în mod special la lemnul de salcâm. Totodată, aceștia atrag atenția conducerii țării la faptul că această interdicție ar favoriza o anumită categorie de agenți economici și ar fi în contradicție cu principiile liberei activități pe piață.

„Suntem impuși de a stopa activitatea și a concedia, în ansamblu, doar la întreprinderile noastre, peste o sută de angajați. Respectiv, vor fi stopate și defalcările în bugetul național”, susțin agenții economici.

„Raționamentele noastre referitoare la interesul de conservare a patrimoniului natural sunt mai presus decât interesele economice înguste ale câtorva exploatatori de pădure, însă se ciocnesc de indiferența petiționarilor, care demonstrează că aceștia „aduc în țară valută”, uitând să menționeze că scot din republică patrimoniul public al generațiilor viitoare”, a comentat solicitarea întreprinzătorilor, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

„Considerăm că astfel de demersuri repetate reprezintă adevărate presiuni din partea oamenilor de afaceri însă, la fel ca alteori, nu vom trăda interesul cetățenilor și nu vom ceda în fața constrângerilor, indiferent de cine stă în spatele acestora. Hotărârea de Guvern nr. 664 va rămâne în vigoare și va contribui la conservarea și dezvoltarea ecosistemelor forestiere, pentru ca să beneficiem cu toți împreună de pădurile salvate”, a conchis ministrul.

Menționăm că la data de 25 mai Cabinetul de Miniștri a arobat propunerea Ministerului Mediului de a interzice exportul de masă lemnoasă din Republica Moldova pentru o perioadă neterminată.