Fiind invitat în cadrul emisiunii Replica de la PrimeTV, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu are un plan A, B și C, ” avem doar un singur plan care se numește Integrare Euopeană.”  Premierul a menționat că, executivul condus de el are un proiect de țară unde toți cetățenii Republicii Moldova ” să trăiască aici și bine”.

”Sunt conștient atunci când am acceptat funcția de Prim Ministru, atunci cînd am accpetat să conduc acest Guvern, de momentul în care se afla RM, un moment de pericol de a pierde stabilitatea și parcusul  nostru european sau visul nostru european.Dar în același timp am avut toată convingerea că puteam să reușim și ne-am asumat această responsabilitate pentru guvernare în RM pentru că avem un proiect de țară unde toți cetățenii RM să trăiască aici și bine, într-o țară construită în baza valorilor europene”, a declarat prim-ministrul.

Logica acțiunilor care le-a intreprins Guvernul pînă acum a fost una simplă dar nu și ușoară, a mai spus Filip.

”La început a fost o dezămagire a claselor politice, care putem spune că le-a furat visul european al moldovenilor și aici voebesc și de decridibilizarea clasei politice în fața cetățenilor RM dar și de pierderea încrederii în fața partenerilor noștri de dezvoltare. Și atunci acțiunile noatre au fost să facem să ajungem la un moment ca oamenii din RM să simtă că trăiesc mai bine și logica a fost următoarea:  în primul rînd să stabilizăm țara, așa precum era greu atunci la sfârșit de ianuarie, era foarte important să ne stabilizăm financiar, să putem să plătim pensiile și salariile.”

Potrivit declarațiilor premierului, realizarea reformelor inițiate a fost o încercare deloc ușoară, însă cu toate acestea actuala guvernare s-a ambiționat și a reușit să înregistreze succese.

”Am reușit să facem acest lucru, nu a fost simplu dar prin regulă în sistem, vorbesc aici de cel vamal și cel fiscal, am asigurat majorarea veniturilor la bugetul statului, astfel încât am putut să facem față acestor provocări. În următoarea etapă era necesar să deblocăm relațiile cu partenerii de dezvoltare și am început-o imediat din primele zile. Am reluat discuțiile cu Uniunea Europeană și în paralel cu FMI. Pentru că este important pentru RM să nu stăm doar pe linia de plutire, este important să reluăm proiectele investiționale în RM pentru a avea dezvoltare economică”, a mai spus Filip.

Țara noastră are nevoie de suportul  partenerilor de dezvoltare,în acest sens reluarea dialogului și revenirea la masa de discuții cu acestea, înseamnă de fapt o deblocare a finanțării externe și ”de facto o repornire a economiei RM, după care și cetățenii vor vedea că sunt rezultate și vom recredibiliza clasa politică, ca cetățenii să resimtă schimbările”, a menționat prim-ministrul.

La fel în cadrul emisiunii Replica, Pavel Filip a declarată că semnarea unui acord cu FMI este prioritat pentru Republica Moldova, iar asta nu doar din punctul de vedere al finanțării.

”Este mult mai important să știm că de fapt în jurul acestui acord cu FMI sunt toți ceilalți parteneri. Noi având o înțelegere la nivel de experți întreFMI și RM ar însemna să deblocăm relațiile pe 3 direcții:pe direcția Bucureșt, pe direcția Bruxelles dar și pe direcția Washington, pentru că de fapt toată lumea stă și așteaptă ce vom face noi în relația cu FMI. Banii sunt pe planul doi, sunt mult mai importante reformele convenite în comun acord cu cei de la FMI, care vin să stabilizeze RM pe mai multe dimensiuni.”