pavelfilipPrim-ministrul Pavel Filip a cerut miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, să fie instituit un moratoriu de trei luni asupra controalelor agenților economici. Asta după ce mai multe întreprinderi au depus plângeri privind cazuri de abuz și controale excesive.

„Controalele se desfășoară cu abuzuri uriașe, iar uneori agentul economic este supus unor controale de 3-4 ori pe săptămână”, a precizat Pavel Filip, menționând că plângerile sunt asupra Inspectoratului Fiscal, Serviciului Vamal și Poliției Economice.

Mai mult, premierul a solicitat ministrului Justiției, timp de o săptămână, să prezinte proiectul de hotărâre a Guvernului care să oficializeze acest moratoriu, pentru ca ulterior acest proiect să fie votat în Parlament.

Potrivit lui Pavel Filip, o atare situație afectează imaginea Republicii Moldova și stopează investițiile străine, deoarece companiile internaționale renunță să mai vină în Republica Moldova.

Pavel Filip a atras atenția că doar 5% din dosarele intentate de poliția economică ajung în judecată, ceea ce înseamnă că se ajunge la „înțelegeri” între agenții economici și aceste structuri.

În acest context, Pavel Filip a solicitat organelor de drept să urgenteze acțiunile de investigație și de urmărire penală în dosarele administrative, în privința factorilor de corupție în organele menționate. De asemenea, ministrului finanțelor Octavian Armașu i-a solicitat suspendarea din funcție a conducătorilor și persoanelor vizate în informații.

Premierul a cerut să fie elaborat un cadrul normativ de reformare a sistemului de controale a agenților economici și instituirea transparenței în acest domeniu. Proiectul, la solicitarea lui Filip, urmează să fie consultat cu societatea civilă și mediul de afaceri. De asemenea, să fie lansat un număr de telefon unde agenții economici să poată raporta dacă există abuzuri asupra lor.