Cadrul macroeconomic, relansarea dialogului cu FMI, măsurile întreprinse de autorități în vederea stabilizării sectorului financiar-bancar, precum şi crearea depozitarului unic au fost discutate astăzi, în cadrul celei de-a doua zi a vizitei premierului Pavel Filip la Bruxelles.

În cadrul întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene şi Comisar european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a fost discutată și numirea noului guvernator al Băncii Naționale. Astfel, Comisarul Dombrovskis a salutat numirea lui Sergiu Cioclea în funcția de șef al BNM și a încurajat măsurile întreprinse în vederea consolidării independenţei regulatorilor – Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare.

Mai mult, Valdis Dombrovskis a menţionat că, după semnarea Memorandumului cu FMI, UE este gata să formuleze programul de suport bugetar pentru Republica Moldova și în scurt timp acesta să  fie disponibil.

Pavel Filip a asigurat că Guvernul va depune toate eforturile necesare pentru negocierea și încheierea unui nou program favorabil cu FMI și a exprimat speranţa consolidării cadrului de asistenţă al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și deblocării programelor de suport bugetar, care sunt extrem de importante pentru avansarea în implementarea agendei de reforme și realizării proiectelor socio-economice, care sunt aşteptate de întreaga societate.