Prim-ministrul Pavel Filip, întors recent de la New-York, a prezentat bilanțul participării sale la lucrările Adunării Generale a ONU. În cadrul briefingului săptămânal de presă după ședința Partidului Democrat, Filip a relatat principalele subiecte pe care le-a discutat la New-York cu oficiali internaționali.
„Am vorbit cu președintele Adunării Generale, dar și cu Secretarul General al ONU în care am venit cu solicitarea Republicii Moldova de a include în ordinea de zi a Adunării Generale un punct suplimentar cu denumirea – retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Acest subiect a fost discutat, de fapt, și cu șefii de guverne și de state. Și toți m-au asigurat de deplinul suport”, a declarat prim-ministrul.
De asemenea, Filip a discutat și relațiile strategice dintre Moldova și SUA în contextul apărării. Au fost abordate recentele probleme privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile internaționale, dar și faptul că fotoliul ministrului Apărării este vacant până în prezent.
„Desigur că am pus accent și pe suportul oferit de statele Unite ale Americii pentru armata națională și problemele cu care ne-am confruntat până acum în vederea participării la exercițiile militare sau problema că nu avem până acum un ministru al Apărării”, a adăugat Pavel Filip.
Nu în ultimul rând, premierul a relatat și despre participarea sa la întâlnirea Internaționalei Socialiste, unde a prezentat poziția Moldovei privind problema transnistreană.