Prim-ministrul Pavel Filip a participat, duminică, la prima ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, marcată în premieră în Republica Moldova. Evenimentul are menirea să valorifice costumele autentice populare, dar și să promoveze cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, anunță serviciul de presă al guvernului.

În mesajul său de salut, Premierul Pavel Filip a mulțumit ministrului Culturii, Monica Babuc, pentru că s-a preocupat să existe o astfel de zi în care să cinstim costumul nostru tradițional. Pavel Filip a subliniat că Ziua Portului Popular este o manifestare de suflet pentru Republica Moldova și va uni și mai mult toate comunitățile etnice care locuiesc pe teritoriul țării noastre. “Este o zi semnificativă pentru noi, care este organizată în anul când celebrăm 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. De-a lungul anilor, am perceput costumul național ca pe o mostră a culturii naționale care prin generații ne-a transmis mesajul strămoșilor noștri de măiestrie și de o atitudine deosebită față de ceea ce înseamnă cultură. Republica Moldova este o țară, unde locuiesc mai multe entii și de aceea, această zi este un element care urmează să unească puternic toți cetățenii țării noastre”, a menționat Prim-ministrul Pavel Filip. De asemenea, Premierul a felicitat meșterii populari care contribuie la elaborarea noilor costume naționale dar și pe toți cei care promovează straile naționale.

„Îmi amintesc că cea mai scumpă piesă din lada de zestre a mamei mele era ia primită în dar de la bunica, îmbrăcată în zile de mare sărbătoare și transmisă cu sfințenie din generație în generație”, a adăugat Pavel Filip.

Șeful Executivului a vizitat o serie de expoziții ale costumelor tradiționale din Republica Moldova şi România, adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar a luat cunoștință şi de colecţiile private ale tinerilor colecționari din România, Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu. Expozițiile au cuprins mai multe compartimente, unde au fost prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, Complexului de meșteșuguri populare de artă rustică, Muzeului ținutului Edineț și Cahul, dar și o serie de colecții create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.

Pe întreaga durată a evenimentului, au evoluat colective folclorice, au fost organizate ateliere de creaţie și târguri de artizanat.

Totodată, cu prilejul acestei zile, în majoritatea raioanelor țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, au fost desfășurate activități culturale care pun în valoare modelele locale ale portului popular.

Ziua Națională a Portului Popular constituie o pledoarie pentru tradițiile noastre de secole de a purta veșminte tradiționale și este o urmare firească a mai multor evenimente de acest gen: Festivalul Iei, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestările naționale organizate cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova, dar și a inițiativelor cetățenilor de a purta costumul popular la sărbătorile naţionale și de familie.

Amintim că, Ziua Națională a Portului Popular face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova, fiind o sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului, ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.