Premierul Pavel Filip a cerut instituțiilor din domeniul agricol și cel energetic să colaboreze activ în vederea susţinerii agricultorilor care importă motorină direct de la producători.

În acest context, Premierul a reamintit că de la 1 aprilie intră în vigoare decizia Guvernului ca fermierii să poată importa motorină direct de la producător, menţionând că aceasta este o măsură de sprijin pentru agricultori extrem de importantă şi pentru ca ea să fie eficientă e nevoie de efortul comun al instituţiilor de reglementare.

„Este nevoie de o mobilizare generală ca să ne asigurăm că toți agricultorii sunt informați, știu că au acest drept și mai ales să îi ajutăm să beneficieze de el”, a precizat Prim-ministrul.

Totodată, premierul a cerut asigurarea transparenţei şi la calcularea normelor de consum a carburanţilor pentru efectuarea lucrărilor agricole. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare urmează să asigure condițiile necesare pentru toți fermierii care își vor exprima dorința să importe direct motorina.

„Insist, ca aceștia să fie informați asupra dreptului lor și asupra a ce au de făcut pentru a-l utiliza. Știm cu toții că fermierii îşi petrec cea mai mare parte a timpului pe teren, în câmp, nu la televizor, de aceea vă rog găsiți soluții să ne asigurăm că toți cei care ar putea beneficia de acest drept o vor și face”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a solicitat responsabililor din cadrul ANRE să elibereze  autorizațiile de import a motorinei în termen rezonabil, eliminând eventuale bariere birocratice inutile.