Partidul Comuniştilor (PCRM) a renunţat să participe la alegerile prezidenţiale şi îndeamnă alegătorii să le boicoteze. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al PCRM, decizia a fost luată sâmbătă la Plenara CC a PCRM.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că decizia a fost luată după o discuţie de patru ore, în cadrul căreia s-a discutat situaţia alegerilor prezidenţiale.

„Boicotăm aceste alegeri pentru că nu sunt constituţionale. Ele se bazează pe decizia Curţii Constituţionale din 4 martie, dar aceste modificări sunt absolut neconstituţioanele şi nefondate. Acest preşedinte, care va fi ales, va fi nelegitim din start, toate activităţile şi decretele vor fi nelegitime. Am discutat foarte serios această temă şi am ajuns la o concluzie: oamenii care vor să alunge gruparea mafiotă de la conducere trebuie să boicoteze aceste alegeri. Le vom spune alegătorilor ca să nu vină la secţiile de votare”, a declarat Voronin.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a respins ideea că „PCRM a renunţat să participe la alegeri din cauza ratingului slab”.

„Asta dumneavoastră consideraţi aşa. Unii jurnalişti şi aşa-numiţii analişti politici încearcă să formeze o asemenea opinie publică. La aceste alegeri noi nu vom participa pentru că ele sunt nelegitime. Nu sunt alte motive, noi vom explica asta alegătorilor şi îi vom îndemna să nu participe la această farsă”, a spus liderul comuniştilor.

Anterior Voronin a declarat în mod repetat că hotărârea de revenire la alegeri prezidenţiale directe este „o lovitură de stat constituţională”.

„Hotătârea Curţii Constituţionaledin 4 martie 2016 privind trecerea la alegerile directe ale preşedintelui este o lovitură de stat constituţională. Constituţia poate fi modificată sau prin vot în Parlament, sau prin referendum. Membrii CC nu au dreptul să facă schimbări la Legea Supremă. Asemenea fărădelege judiciară a fost posibilă inclusiv graţie lipsei unei critici de rigoare şi obiectivităţii din partea unor structuri europene şi internaţionale la adresa autorităţilor moldoveneşti pe parcursul ultimilor şapte ani”, a declarat Voronin recent, la întrevederea cu delegaţia Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), care monitorizează campaniile electorale în cadrul OSCE.

Încă atunci el a dat de înţeles că PCRM ar putea boicota alegerile. Această decizie a fost discutată mult timp, Plenara CC a PCRM a fost amânată de câteva ori, iar congresul partidului va fi desfăşurat după alegeri.