PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali, este declația Partidului Democrat după ce azi Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări. PDM afirmă că va respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri.

„Partidul Democrat din Moldova își exprimă, în primul rând, aprecierea și recunoștința față de experții Comisiei de la Veneția care au lucrat pe analiza inițiativei privind schimbarea sistemului electoral. Considerăm că au făcut o muncă importantă într-un termen scurt, care ne va ajuta să aducem inițiativa propusă în concordanță cu standardele internaționale în materie electorală”, se arată în comunicat emis de PDM.

PDM explică că decizia de a transmite inițiativa pentru expertizare Comisiei de la Veneția a fost tocmai pentru că s-a dorit o expertiză juridică profesionistă privind modalitatea de schimbare a sistemului electoral. În paralel, timp de 3 luni, au avut loc multiple dezbateri publice în societate, la care au participat partidele parlamentare și neparlamentare, societatea civilă, experți locali și internaționali. De asemenea, a avut loc o amplă campanie de informare națională privind votarea directă a deputaților, dar și o campanie de strângere de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, unde peste 850 de mii de oameni au semnat pentru a-și alege direct deputații.

După ce a analizat inițiativa transmisă, Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a „recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și a recomandat existența unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali”, se mai menționează.

„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri – o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se arată în declarația PDM.