Actele de huliganism săvârşite pe teritoriul sau în incita instituţiilor medicale publice sau private vor fi sancţionate cu o amendă de până la 67,5 mii de lei sau cu închisoare de până la cinci ani. Respectivele modificări la Codul penal au fost aprobate de Executiv, deoarece, în ultimii ani, s-au înregistrat mai multe cazuri de violenţă asupra cadrelor medicale.

Guvernul a aprobat miercuri un şir de amendamente legislative, care prevăd pedeapsă penală pentru promovarea sinuciderii, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, persoanele care vor distribui prin internet mesaje de susţinere a acţiunilor de sinucidere vor fi pedepsite cu muncă neremunerată, de până la 240 ore, sau închisoare de până la patru ani.

Totodată, persoanele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală vor fi eliberate de răspundere penală, în cazul în care vor contribui la descoperirea infracţiunii şi vor repara prejudiciul cauzat.

Autoriii modificărilor menţionează că utilizarea neautorizată a drepturilor de autor este în creştere, în special în mediul online, unde sunt plasate ilegal programe pentru calculator, jocuri, materiale video şi audio.

Modificările mai prevăd excluderea pedepselor penale pentru agenţii economici care vor colabora cu angajaţii Consiliului Concurenţei pentru depistarea cazurilor de încălcare a regulilor de concurenţă.

O altă noutate se referă la introducerea pedepsei penale pentru tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor. Persoanele care au săvârşit astfel de infracţiuni vor fi pedepsite cu o amendă de până la 37,5 mii de lei, muncă neremunerată de la 100 la 180 ore sau închisoare până la un an. În prezent, cruzimea faţă de animale este sancţionată doar contravenţional, cu o amendă de până la 3600 de lei.

Sursa: Radio Chișinău