Veteranii şi persoanele cu dizabilități de război şi persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, care au primit locuinţe în cele două blocuri de pe străzile N. Milescu Spătaru 21/5 şi Liviu Deleanu 9/2 din capitală îşi vor putea privatiza apartamentele. Un amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei care prevede acest lucru a fost aprobat astăzi de Legislativ.

Anterior Acordul stipula că privatizarea locuinţelor din  imobilele construite în baza acestuia va fi posibilă după rambursarea integrală a creditului accesat, adică cel devreme în 2027. Totodată, potrivit Legii cu privire la locuinţe, persoanele care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare dispun de dreptul de a le privatiza până la 31 mai 2021, scrie Moldpres.

Acordul-cadru prevede acordarea de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a împrumutului rambursabil de 4,900.000 euro Guvernului Republicii Moldova în scopul construcţiei locuinţelor pentru păturile social vulnerabile. În baza acestuia, Consiliul municipal Chişinău, în anul 2008, a angajat un împrumut, recreditat prin Ministerul Finanţelor, prin care s-a obligat să ramburseze suma de 3.235.560 euro pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv perioada de graţiere de cinci ani, din care s-au construit două blocuri – pe străzile N. Milescu Spătaru 21/5 şi Liviu Deleanu 9/2.