Directorul General al Agenţiei Nationale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi şi Directorul General adjunct, Vsevolod Stamati, au susţinut un briefing de presă cu genericul: „Pesta porcină – pericol şi măsuri de protecţie”, anunță serviciul de presă al ANSA.

Gheorghe Gaberi a menţionat că existenţa câtorva focare în Ucraina prezintă un pericol major pentru Republica Moldova. Cazurile care au avut loc în Ucraina au demonstrat cât este de greu de intervenit atunci când se creează un astfel de focar. În cazul apariției  acestei boli, toate animalele trebuiesc nimicite. De exemplu, în Lituania a fost nimicit cel mai bun șeptel de porcine, în număr de peste 20 mii de animale, în doar 24 de ore, în același mod s-a procedat şi în Ucraina. Problemele cele mai mari țin de fermele mici și gospodăriile casnice, unde este mai dificil să se respecte toate normele necesare.

În scurt timp urmează să fie convocată ședința comisiei pentru situații exepționale. Cel mai mare pericol de propagare a pestei porcine îl reprezintă mistreții, care sunt mai dificil de monitorizat. La moment, pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost depistat nici un caz de pestă porcină. Specialiștii ANSA şi ai altor structuri  abilitate monitorizează încontinuu situația din țară, pentru a nu permite ca această boală să ajungă în hotarele noastre şi peste frontieră.

Un alt risc major ţine de zona transnitreană, unde autorităţile din partea dreaptă a Nistrului nu pot interveni, iar sistemul veterinar de acolo lasă de dorit. Cel mai apropiat focar se află în regiunea Odessa, la 1,5-2 km de la hotarul țării. În Ucraina au fost deja nimicite mii de porcine în ultimele luni, fiind eutanasiate toate animalele, chiar dacă simptome apar doar la unele.

Directorul General a ţinut să mulţumească mass media pentru implicarea în procesul de explicare  a pericolului acestei maladii şi a exprimat speranţa că prin informarea corectă vor fi evitate riscurile de contaminare şi de izbucnire a focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova.

Vsevolod Stamati a precizat că pesta porcină africană este o boală contagioasă virotică care afectează toate speciile de porcine, inclusiv și mistreții. Aceasta poate fi transmisă însăși de animale contaminate, pecum și prin toate produsele alimentare din carne, lactate și alte produse care vin din zonele unde a fost notificată boala. Pesta porcină africană a apărut cu șase ani în urmă în Georgia, după care a trecut în Rusia, Polonia și țările Baltice, iar acum a ajuns în Ucraina. În prezent, în vederea sporirii măsurilor de precauţie, au fost sistate toate importurile de carne din Ucraina.

Directorul General adjunct a specificat că pentru această boală nu există tratament specific şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţa al animalelor.

Printre sursele de contaminare, dumnealui a numit:

 • Sângele, ţesuturile, excreţiile sau secreţiile provenite de la animale bolnave sau moarte ce pot contamina:
 • direct (contact între specii susceptibile);
 • indirect:
 • hrană contaminată;
 • vehicule, habitat, păsune;
 • haine, încălţăminte ;
 • vizitatori, comercianţi ;
 • veterinari ;
 • Căpuşe cu cuticula moale din Genul Ornithodorus anterior infectate;
 • Transfrontalier boala se transmite prin resturi alimentare rezultate de la igienizare în porturi, aeroporturi şi hoteluri internaţionale;

Perioada de incubaţie – 5-15 zile, în cazul infecţiilor naturaleposibil chiar câteva săptămâni, în cazul infecţiilor naturale cu tulpini slab patogene.

Factori care influenţează riscul răspândirii PPA sunt:

 • endemicitatea care se poate instala în populaţiile sălbatice şi răspândirea ei în arii în care nu există control;
 • sistemul de creştere a porcinelor organizat necorespunzător şi care nu permite măsuri de Bio-securitate adecvate pentru toate categoriile de exploataţii;
 • mişcării necontrolate a animalelor posibil infectate;
 • sacrificarea porcilor bolnavi pentru consumul familial, în absenţa controlului oficial;
 • vânzarea produselor pe piaţa necontrolată;
 • ineficienţa sistemului de identificare şi care nu poate asigura eficient trasabilitatea animalelor vii şi a produselor care au suferit mişcări frauduloase;
 • lipsa de informare şi conştientizare a operatorilor economici, fermierilor, personalului îngrijitor, responsabililor fondurilor de vânătoare, administraţiei veterinare referitoare la importanţa notificării imediate a suspiciunilor şi a prezentării de probe;
 • absenţa sau ineficienţa  unui sistem de colectare şi ecarisare corespunzătore a deşeurilor şi confiscatelor;

Vsevolod Stamati a atenţionat că, în vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializatecetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinaredespre orice îmbolnăvire sau pieire a porcinelor domestice şi mistreţilor, să recunoască următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 420 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Potrivit estimărilor Agenției, în Republica Moldova există 700 mii de porcine, iar în gosposăriile silvice sunt circa 2500 de mistreți.