Peste 400 de artişti autohtoni vor participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber „descOperă”, care va avea loc în perioada 9-11 iunie, la Butuceni, Orheiul Vechi. Oaspeții sosiți la eveniment, atât din întreaga țară, cât și de peste hotare, vor avea posibilitatea să descoperi frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, amfiteatrul natural, care este parte a Rezervației cultural- naturale „Orheiul Vechi” și asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

Cu prilejul acestui eveniment inedit pentru țara noastră, astăzi, 2 iunie, la Butuceni a fost organizată o conferință de presă cu participarea primelor persoane care stau în spatele festivalului. Prezentă la conferință, ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit tuturor pentru interesul manifestat față de acest eveniment, remarcând că un festival de muzică clasică cum este Festivalul “descOperă” se încadrează perfect într-un cadru natural extraordinar, impregnat de vestigii istorice, arheologice și de tradițiile noastre populare. “Venim la acest eveniment cu cele mai puternice forțe artistice din Republica Moldova, precum colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, care vor fi dirijate de către cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer”, a notat Monica Babuc.

În cadrul celor trei spectacole ale Festivalului vor vor fi antrenați peste 400 de artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Oaspeții speciali ai ediției din acest an al festivalului sunt dirijorul Friedrich Pfeiffer din Austria și regizorul Andrea Battistini din Italia.

În prima seară va avea loc un divertisment clasic “De la baroc la romantism” cu artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Opera “Carmen” de Georges Bizet va fi jucată în a doua seară de către artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Festivalul se va încheia cu un spectacol simfonic oferit de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în care vor răsuna mai multe piese din opera lui Johann Strauss .

Festivalul de muzică clasică în aer liber “descOperă” este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în parteneriat cu Publicis Moldova, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Gazda celor trei seri de muzică clasică va fi agropensiunea Eco-Resort „Butuceni”.