Peste 45 de agenți economici au participat la Forumul de afaceri Moldova-Belarus la Chișinău desfășurat miercuri, 13 septembrie. La evenimentul organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au fost prezenți Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Galina Gorbaciovscaya, șef adjunct, Departamentul Principal de Comerț și Servicii al Comitetului Executiv Regional Gomel, Vladimir Kozlovschi, consultant pe probleme comerciale și economice din cadrul Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova, dar și peste 35 de agenți economici autohtoni și 10 belaruși.

În discursul de deschidere a evenimentului, președintele CCI a RM a menționat că pentru noi este o onoare să fim gazda acestui forum și ne mândrim cu faptul că timp de un an am avut cca 5 întâlniri de afaceri cu delegații din Republica Belarus. Totodată, Sergiu Harea a specificat că relațiile comercial-economice cu Republica Belarus se menţin la nivel destul de înalt şi permanent se dezvoltă. “Doar în luna octombrie, anul trecut, la Chișinău a avut loc Comisia interguvernamentală, la care au participat cca 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Belarus și peste 100 din Republica Moldova. După aceea o delegație belarusă a participant la Expoziția națională „Fabricat în Moldova”, și iarăși a fost organizat un for economic.

De asemenea,  agenții economici din țara noastră au participat la Expoziția „Primăvara la Gomel”, iar 23 de businessmeni autohtoni au participat la Expoziția „BelAgro” cu standul „Fabricat în Moldova” la Minsk, ceea ce a condus la îmbunătățirea relațiilor de cooperare.”

Galina Gorbaciovscaya a mulțumit instituției camerale pentru întâlnirea organizată și a declarat că scopul vizitei lor în țara noastră este găsirea de noi parteneri de cooperare, de importatori și exportatori, accentuând faptul că pe piața belarusă nu s-a constatat un deficit de produse, însă ei sunt cointeresați să comercializeze produse de calitate înaltă. „Unii din țara noastră, când doresc să arate calitatea produsului zic că acesta e „Fabricat în Belarus”, tot așa și pe piața din Gomel putem vedea cireșe, iar datorită faptului că sunt bune, mulți zic că ele sunt „Fabricate în Moldova” ”, a menționat șeful delegației belaruse, care a accentuat că sunt interesați în primul rând de producătorii de struguri și mere.

Șeful adjunct al Departamentului Principal de Comerț și Servicii al Comitetului Executiv Regional Gomel a prezentat delegația, care este alcătuită din reprezentanți din domeniul agro-alimentar, producători de echipament pentru creșterea viței-de-vie; etc.

În opinia lui Vladimer Kozlovschi, această unificare a eforturilor va contribui și mai mult la dezvoltarea relațiilor bilaterale, iar Ambasada Republicii Belarus în Republica Moldova va susține astfel de evenimente.
Forumul s-a încheiat cu întrevederi bilaterale dintre agenții economici din cele două state.