Refuzul liderilor opoziției de la Chișinău de a participa la dezbaterile privind modificarea sistemului electoral este contraproductiv și nu le aduce beneficiu, este de părere jurnalistul și editorialitul Petru Bogatu. Mai mult, această decizie nu face decât să genereze speculații, să incite spiritele și să polarizeze tot mai mult societatea.

Într-un editorial pentru portalul Deschide.md, Petru Bogatu afirmă că: „Evitarea unor dispute publice mai putea fi înțeleasă când acestea se derulau preponderent în incinta Parlamentului sau sub auspiciile puterii. Iată însă că de câteva luni bune dezbaterile sunt organizate de reprezentanți ai societății civile sau ai presei (Promo-Lex, IPN, Radio Moldova). În plus, acestea se desfășoară cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel”, subliniază Bogatu.

„În ultimul timp, ce-i drept, trimișii PAS, PLDM sau PPDA au participat la unele dezbateri. S-au eschivat însă să se confrunte direct cu reprezentanții puterii. De ce Maia Sandu să nu se întâlnească față în față cu Vlad Plahotniuc, iar Viorel Cibotaru cu Andrian Candu? Am asista la niște polemici lămuritoare în multe privințe”, propune jurnalistul.

Bogatu comentează că neglijarea dialogului opoziției cu puterea este contraproductivă. Aceasta nu face altceva decât să genereaze speculații, incită spiritele, produce noi fracturi sociale, polarizând și mai mult societatea, după cum a scris recent pe o rețea socială deputatul Valeriu Ghilețchi. Procedând astfel, PAS, PLDM și alte partide par să fie tentate să transforme confruntările de idei în lupte de stradă.

Bogatu amintește și de obligația neonorată a Maiei Sandu față de electoratul ei încă din alegerile prezidențiale când a pierdut confruntarea cu Igor Dodon. Candidatul socialiștilor a reușit atunci să-i impună propria agendă politică, bazată pe slăbiciunile și gafele monumentale comise de fostele guvernări democratice, ceea ce a constrâns-o să adopte o poziție defensivă, fapt soldat până la urmă cu pierderea scrutinului.

„Liderul PAS are posibilitatea să se revanșeze cel puțin parțial. Să convingă opinia publică că reforma electorală la ora actuală este inoportună. Și totodată, să explice, împreună cu Viorel Cibotaru, de ce în 2013, când PLDM a votat în Parlament adoptarea sistemului electoral mixt, schimbarea era binevenită, iar astăzi nu”, scrie Petru Bogatu.