Posibilitatea alegerii președintelui de către popor este bine venită și vine să elimine o importantă sursă de instabilitate politică, declară Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte Partidului Democrat.

Într-un interviu acordat pentru deschide.md,  Vlad Plahotniuc consideră că este corect ca președintele să fie ales prin vot direct de către popor și susține că nu intenționează  să candideze pentru funcția de președinte al țării.

Fiind întrebat despre pregătirea alinanței de guvernare să accepte un candidat unic de dreapta, în turul II al prezidențialelor, alături de opoziția care are aceleași viziuni geopolitice, Vlad Plahotniuc a menționat că  “Un partid politic serios nu poate să nu participe cu candidatul propriu la alegeri atât de importante, cum sunt cele prezidenţiale. De aceea avem turul întâi, ca fiecare partid să propună electoratului candidatul şi proiectul său, iar în turul doi desigur că deja se poate ajunge la diferite alianţe, la un candidat susţinut de mai multe partide”

„Alegerea preşedintelui nu trebuie să aibă în faţă doar viziuni geopolitice, oamenii au nevoie, în primul rând, de un preşedinte echilibrat, care să gestioneze cu înţelepciune tensiunile din societate, nu să le accentueze şi să genereze războaie politice. E nevoie de un preşedinte puternic, cu experienţă reală de viaţă, care să fie garantul stabilităţii ţării în următorii ani”, a spus el.

Plahotniuc a comentat și decizia CC din 4 martie 2016, privind modificarea constituției și restabilirea dreptului populației de ași alege președintele, dar și acuzațiile aduse de opoziție privind implicarea sa în luarea deciziilor. “Este deja un scenariu previzibil în astfel de situaţii, chiar şi atunci când apare o decizie în favoarea lor, caută motivaţii ascunse, imaginează diferite scenarii. Pentru ei lucrurile simple nu sunt simple, ca pentru dvs. sau oamenii obisnuiti, pentru ei lucrurile simple sunt cele mai complicate, pentru că le e cel mai greu să găsească elemente de conflict în spatele lor, nu au ce să atace. Repet, faptul că oamenii ajung să-şi poată alege preşedintele singuri este foarte salutabil, aceasta elimină şi o importantă sursă de instabilitate politică, dar aş fi preferat ca acest lucru să nu se facă prin sesizarea depusă de deputaţii PLDM la CC, ci printr-un referendum, aşa cum s-a încercat şi în trecut. Iar opoziţia, care reacţionează astăzi isteric şi se bucură în acelaşi timp, ar fi trebuit să-şi unească eforturile şi sa strângă semnăturile din timp, în mod regulamentar, să putem avea un referendum legal, dacă tot şi-au asumat public această initiaţivă. Dar lor nu le place munca, lor le place scena, reflectoarele şi studiourile tv”, a declarat Plahotniuc.

Reamintim ca, din 1994 până în 2000, şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, iar începând cu 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit Parlamentului. În data de 4 martie curent, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputaţi PLDM, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a fost întors populaţiei. Această decizie a avut o rezonanță puternica în societate

Interviul integral il puteți citi aici.