Partidul Democrat va examina și va ține cont de expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, dar, în același timp, va continua promovarea acestuia, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova cer acest lucru, a declarat marți într-un briefing liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

„Noi vom merge mai departe împreună cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral, dar vom munci pentru ca această schimbare să fie făcută în acord cu practicile internaționale în materie electorală. Din acest motiv așteptăm cu interes recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția”, a declarat Vad Plahotniuc.

El a precizat că expertiza Comisiei va fi examinată cu toată seriozitatea, iar proiectul va fi modificat în așa fel încât să corespundă tuturor standardelor internaționale în materie electorală. „Ne dorim să avem această expertiză tehnico-juridică, în așa fel încât inițiativa să fie una în acord cu standardele internaționale în materie electorală. Imediat ce primim această expertiză, o vom analiza și vom începe să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modificările necesare”.

În acelașii timp, el a criticat faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri care își demonstrează afilierea politică, luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputații. „Considerăm că este un lucru regretabil. Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie și dreptul a și-o manifesta așa cum doresc ei, însă nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă și să aibă pretenția că îi reprezintă pe toți moldovenii, atâta vreme cât în realitate s-a văzut că reprezintă un grup foarte mic de cetățeni”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În opinia sa, politicinii respectivi pur și simplu să fie în contact cu cetățenii, pentru că nu au ce le oferi. „Este regretabil faptul că opoziția neparlamentară se ascunde cu lașitate după câteva ONG-uri, că nu are curajul să iasă deschis în fața oamenilor și să le explice de ce vor să le impună să voteze în continuare deputații pe liste de partid, unde să poată ascunde oameni necunoscuți și incompetenți. Acești politicieni se tem de contactul direct cu cetățenii în alegeri, de asta nu le place sistemul votului direct, nu au ce să le ofere, în afară de demagogie și populism. De aceea au nevoie să stea ascunși după liste de partid”.

Însă cetățenii au dreptul să ceară să alege în mod direct deputații, a concluzionat președintele PDM, Vlad Plahotniuc. „Oamenii vor să știe ce deputați trimit în Parlament. Și eu consider că e dreptul lor să ceară asta, să poată evalua fiecare candidat în parte, așa cum e firesc s-o facă”.