Platforma civică Demnitate și Adevăr trebuie să-și ridice corturile din Piața Marii Adunări Naționale. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au restituit cererea de apel depusă de către avocații Platformei DA, care insistă asupra menținerii corturilor în centrul capitalei. Decizia a fost luată după ce judecătorii au constatat că avocatul protestatarilor nu avea mandat să-i reprezinte în instanță informează Realitatea.

„Se restituie cererea de apel depusă de către avocatul lui Liviu Vovc, Iulian Rusanovschi, în cauza civilă la cererea de chemare în judecată, declarat de către primarul general a municipiului Chișinău împotriva lui Liviu Vovc privind interzicerea desfășurării întrunirii și evacuarea corturilor și construcțiilor ușor demontabile ca depuse de către persoană care nu este în drept să declare apel, încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile”, se menționează în hotărârea magistraților Curții de Apel.

În același timp, activistul Liviu Vovc insistă că decizia instanței ar fi una ilegală, deoarece avocatul său ar fi fost mandatat să-l reprezinte în instanță: „Avocatul a avut mandat atât timp cât m-a apărat pe mine deja în două instanțe, adică judecătoria Centru și judecătoria Ialoveni, Iulian Rusanovschi e avocatul care mă reprezintă, inclusiv și aici ar trebui să mă reprezinte însă nu a reușit să vină la procesul de judecată, deoarece am fost informați cu o oră înainte de ședință.

Reprezentanții Primăriei capitalei susțin că și în lipsa unei decizii definitive a Curții Supreme de Justiție deja sunt în drept să ceară ridicarea forțată a corturilor din centrul capitalei.

„Trebuie să mai vedem să ne consultăm, de fapt deciziile Curții de Apel deja sunt executorii, astfel putem solicita evacuarea corturilor din PMAN. Este dreptul lor să conteste, însă conform legii, avem dreptul să solicităm executarea hotărârii judecătoriei Ialoveni. Urmează să se expună autoritatea”, a spus Valeriu Bogdan, angajat în cadrul Direcției Juridice a Primăriei Chișinău.

Menționăm că Direcția asistență juridică din cadrul Primăriei capitalei a trimis, în data de 6 iulie, o cerere către Judecătoria Centru prin care solicită să fie sistate temporar întrunirile în PMAN și să fie evacuate corturile amplasate de către reprezentanții Platformei DA din Piața Marii Adunări Naționale. Municipalitatea și-a motivat cererea prin faptul că Piața este expusă reparațiilor. Totodată, potrivit primăriei, pe data de 27 august în centrul capitalei vor fi organizate mai multe manifestări dedicate celor 25 de ani de independență a țării.

La data de 27 iulie, Judecătoria Ialoveni a dispus evacuarea corturilor protestatarilor Platformei DA din Piața Marii Adunări Naționale. Ședința de judecată a decurs în lipsa pârâtului, Liviu Vovc și a apărătorilor acestuia.

Ulterior, avocații lui Liviu Vovc au contestat decizia la Curtea de Apel.