semnare Partidul Liberal Democrat din Moldova, în calitatea sa de membru asociat al Partidului Popular European, a devenit parte a reţelei informale „Europa merge spre Est”, creată la iniţiativa Partidului Conservator din Lituania. Declaraţia de constituire a reţelei în cadrul PPE a fost subsemnată de preşedintele PLDM, Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei întrevederi cu liderul Partidului Conservator din Lituania, ex-prim-ministrul Andrius Kubilius, şi cu ex-ministrul lituanian de Externe, Audronius Azubalis, fondator al Ronald Reagan House.

Unul din obiectivele pe care şi le propune reţeaua „Europa merge spre Est” este ca Republica Moldova să devină ţară-candidat la aderare şi ulterior, stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Această reţea va avea rolul să ofere sprijin statelor din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova, în informarea capitalelor europene despre realizările, dar şi provocările la care sunt expuse, şi de a consolida relaţiile cu ţările UE, prin intermediul partidelor membre şi asociate ale PPE.

Reţeaua informală „Europa merge spre Est” a fost creată la 1 mai 2014, la Vilnius. Printre co-semnatari se numără ex-prim-ministrul Lituaniei, Andrius Kubilius, ex-ministrul lituanian de Externe, Audronius Azubalis, vicepreşedintele PPE, eurodeputatul Mario David, liderul opoziţiei din Georgia, David Bakradze etc.

În cadrul întrevederii cu oficialii lituanieni au fost abordate subiecte ce au vizat apropiata semnare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, dar şi ulterioara lui ratificare de către parlamentele ţărilor-membre. O atenţie deosebită a fost acordată problemelor de securitate şi evoluţiilor din regiune, în contextul situaţiei din Ucraina.

La întrevedere au mai participat Gintarė Narkevičiūtė, secretar internaţional al Partidului Conservator, şi Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte al PLDM. /Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova/