Autorităţile de la Roma au stabilit amenzi pentru persoanele care se comportă inadecvat în preajma fântânilor oraşului, într-o încercare de a conserva monumentele şi de a menţine ordinea în oraş, relatează Reuters. Pentru Roma, turiştii care înoată sau intră în fântânile monument reprezintă o problemă spinoasă de câţiva ani încoace,  scrie Mediafax.ro.

Ziarele locale au titrat în această săptămână: „Lipsa de civilizaţie continuă: turişti în fântâni şi flori aruncate” sau „Monumente atacate”. Primarul Romei, Virginia Raggi, a anunţat că turiştii şi localnicii care se odihnesc pe marginile fântânilor sau care intră cu picioarele în apa din ele ori înoată în acestea vor fi amendaţi cu sume de până la 240 de euro.

„Trebuie să ne protejăm oraşul, iar comportamentul civilizat este important”, a spus Raggi, membra Il Movimento 5 Stelle, într-o postare video pe Facebook. Decretul prin care intră în vigoare aceste amenzi, cea mai mică fiind de 40 de euro, este valabil de-a lungul sezonului estival, până pe 31 octombrie.

„Poliţia din Roma va monitoriza aceste situri îndeaproape”, mai spune Raggi, în videoclipul filmat în centrul Romei, chiar în faţa monumentului Altare della Patria.