Pandemia de coronavirus este subiectul care ține cu sufletul la gură opinia publică europeană. Dincolo de problemele sistemelor medicale din tarile-membre ale UE, comunitatea europeană se confruntă cu o profundă criză de solidaritate, despre care vorbesc tot mai mulți politicieni, lideri de opinie sau economiști de talie mondială, transmite evenimentul.md.

Criza provocată de coronavirus şi indisponibilitatea puterilor europene de a ajuta Italia, Spania sau alte țări lovite de COVID-19, în timp util, au provocat deja fisuri adânci în sistemul birocratic al Uniunii Europene, iar aceste fisuri ar putea cataliza, inevitabil, rupturi adânci între statele de pe bătrânul continent. De altfel, liderul partidului de extremă dreapta Liga din Italia, Matteo Salvini, a declarat deja că susține închiderea frontierei țârii sale şi o reconfigurare a suveranității economice a acestei țări.

Iar ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a fost, într-o postare pe Facebook, și mai ferm în raport cu birocrații de la Bruxelles.

„Așteptam loialitate din partea partenerilor noștri europeni, așteptam ca Europa să își facă partea sa, pentru că cuvintele frumoase…, nu știm ce să facem cu ele”, a scris Luigi Di Maio.

O atitudine similară a fost adoptată şi de fostul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani. Membrul partidului Forza Italia a numit deschis  Europa „lașă” și a prezis că UE va dispărea din cauza coronavirusului.

„În timp ce murim și economia se prăbușește, deciziile (UE, n.n) sunt amânate cu două săptămâni. Egoismul masochist al susținătorilor de rigoare este miop și periculos pentru toți”, a declarat Tajani.

Manifestările eurosceptice sunt vizibile şi în afara Italiei. Astfel, fostul europarlamentar Norica Nicolai a publicat, în ziarul Cotidianul, un editorial incendiar, intitulat ”UE chiar e un colos cu picioare de lut”. În articolul citat, Nicolai spune  că „visul lui Churchill, Monnet și Schuman e pe cale să se încheie, pentru că nu a trecut cea mai simplă probă: cea a contactului cu viața reală”.

”Nu sunt și nu am fost niciodată eurosceptică. Am crezut în ideea de uniune europeană, de state unite ale Europei, de interese și valori comune, de respect și sprijin reciproc. Am criticat nu o dată măsurile și dublul limbaj european, pe fundalul clivajului tot mai vizibil între Vest și Est. Dar nu m-am gândit că UE chiar e un colos cu picioare de lut. Acum, o vedem cu toții cu ochiul liber”, a mai scris Norica Nicolai.

Şi experții internaționali consideră că actuala criză din sănătate ar putea duce chiar la dispariția Uniunii Europene. Astfel, profesorul belgian Paul De Grauwe a declarat pentru Evenimentul Zilei că „dacă Uniunea Europeană nu manifestă solidaritate cu statele membre care au fost cel mai puternic lovite de coronavirus întregul proiect european va dispărea”.