banca-de-economii_click_mdDeși până în perioada electorală mai sunt câteva luni, partidele deja și-au început activitățile de PR politic. Chiar dacă a trecut mai mult timp de la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și cedarea pachetului de acțiuni ale statului la BEM către reprezentanții Federației Ruse, un partid aflat la Guvernare încearcă să redreseze situația.
Este vorba despre Partidul Liberal Reformator, care a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a atacat legea, care a permis privatizarea acțiunilor de stat la Banca de Economii. În sesizarea lor, însă PLR doar menționează pretinsa încălcare de către Guvern, atunci când a aprobat unele modificări la Regulamentul privind atragerea investițiilor în societățile comerciale cu capital public sau public-privat.
Însă, înalta Curte le-a remis autorilor sesizarea, menționând că aceasta trebuie ajustată, iar că argumentele liberalilor reformatori nu le demonstrează poziția. Curtea Constituțională le-a scris și un răspuns, prin care le cere autorilor să invoce anume neconstituționalitatea normelor regulamentare și legale sub aspectul conținutului. De asemenea, Curtea le-a cerut să specifice obiectul și toate circumstanțele, prin care se pretinde neconstituționalitatea.
Problema acestor două subiecte (AIC și BEM) sunt principalele mesaje, cu care PLR merge în electorale. De facto, acest partid aflându-se la guvernare, care a și favorizat cedările în cauză, este responsabil să utilizeze toate pârghiile necesare, inclusiv negocierile cu colegii săi de Coaliție.