O echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican a efectuat, noaptea trecută, un dublu transplant renal, organele fiind prelevate de la un donator în vârstă de 72 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Potrivit e-sanatate.md, operația a fost o premieră pentru medicina din R. Moldova, deoarece până acum pacienților le-a fost transplantat câte un singur rinichi.

Intervenția de transplant a durat aproximativ cinci ore, iar decizia de a efectua un transplant renal dublu a fost discutată câteva ore înainte de a efectua operația propriu-zisă.

„Transplantul renal dublu se face atunci când rinichii transplantați sunt prea mici sau atunci când organele sunt prelevate de la un donator în vârstă. Mai sunt și alte criterii după care se analizează cum e mai eficient – transplantul unui singur rinichi sau al ambilor. Având în vedere că în acest caz donatorul era în vârstă, s-a decis prelevarea ambelor organe, care vor îndeplini mai bine funcțiile renale. E îmbucurător faptul că familia donatorului și-a dat acceptul, ca să salveze o viață cu organele rudei lor. Donarea de organe, într-adevăr, salvează vieți”, a afirmat pentru Sănătate INFO Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant din Republica Moldova.

Doctorul spune că beneficiarul a primit noile organe, care îi vor schimba viața spre bine, exact de ziua lui de naștere. „Operația a fost făcută exact în ziua când pacientul a împlinit 51 de ani. De ziua lui a primit cel mai frumos dar – doi rinichi sănătoși”, a mai adăugat Codreanu.

Medicii dau asigurări că operația a decurs bine, fără complicații, iar organele transplantate au dat deja primele semne de viață.

În prezent, pacientul se simte bine. La șase ore după operație, rinichii au produs aproximativ trei litri de urină, ceea ce înseamnă că organele își restabilesc funcția.