În premieră pentru țara noastră, în perioada 30 septembrie-4 noiembrie, la Chișinau, se desfășoară Conferinţa anuală de planificare a activităţilor conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (Operational Capability Concept – OCC). Evenimentul reuneşte 71 de reprezentanţi ai Ministerelor Apărării din ţările care au aderat la conceptul OCC.

Menționăm că în luna iunie curent au fost evaluate, conform conceptului OCC, două companii de infanterie motorizată din cadrul Brigăzilor de infanterie motorizată „Moldova” şi „Dacia” de către 71 de evaluatori internaţionali din 22 de ţări: Norvegia, Azerbaidjan, Germania, Moldova, România, Georgia, Ucraina, Austria, Finlanda, Spania, Bosnia și Herțegovina, Croaţia, Franţa, Marea Britanie, Qatar, Italia, Canada, SUA, Macedonia de Nord, Suedia și Iordania.

Următoarea evaluare este planificată pentru luna iunie 2020 şi se va desfăşura în cadrul exerciţiului „Scutul Păcii”.

Armata Naţională a aderat la OCC în 2008. Acesta este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate. OCC oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.