Premierul Pavel Filip le-a solicitat Consililului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății să investigheze schemele ilegale utilizate pe piața farmaceutică.

„Un subiect sensibil care circulă în presă în ultima săptămână este despre schemele ilegale utilizate de piața farmaceutică, totodată a fost menționat că în Republica Moldova sunt comercializate produse neutorizate, scheme în care sunt implicați funcționari publici. În acest sens o să solicit ca CNA, MAI și Ministerul Sănătății să verifice sub aspect penal aceste date”, a declarat prim-ministrul Filip.

„De asemenea s-a menționat că în Moldova sunt importate și comercializate medicamente din zonele necontrolate de autoritățile ucrainene, dar și alte scheme în care sunt implicați funcționari. De aceea rugămintea mea este să verificați în comun, inclusiv sub aspect penal, toate datele reflectate, precum și veridicitatea concluziilor prezentate de experți în această investigație jurnalistică.

Pavel Filip s-a adresat și către Gheorghe Brega. „În calitatea Dvs de viceprim-ministru exact responsabil și de acest domeniu, de probleme sociale, să monitorizați și să asigurați comunicarea între instituții, astfel încât după finalizarea verificărilor, să asigurăm publicului larg rezultatele examinării efectuate pe marginea investigației jurnalistice, pentru că se ridică multe semne de întrebare. Cel puțin eu am solicitat informații preventiv de la agenția medicamentului.  Prin cele prezentate am văzut că cel puțin din 2012 acest medicament nu a mai fost importat în Republica Moldova. Vă rog să avem claritate și să venim cu un răspuns odată ce a fost o investigație atât de profundă, așa cum ne-am propus”.

Premierul a menționat că rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Filip a menționat că a solicitat informații de la Agenția Medicamentului și a constatat că un medicament nu a fost importat în Republica Moldova din anul 2012.

Precizăm că potirivit unei investigații rise.md, cel mai important jucător de pe piața farmaceutică din Republica Moldova se află în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și directorul Dita Estfarm-Moldova și soția acestuia.