Premierul Pavel Filip a participat luni la ceremonia de inaugurare a Complexului de servicii educaționale și sport din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi. Şeful Executivului a felicitat locuitorii din satul Varniţa şi administraţia publică locală cu ocazia finalizării proiectului și a dat asigurări că Guvernul va rămâne și în continuare deschis pentru toate iniţiativele care apropie oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, informează serviciul de presă al guvernului.

„Este un eveniment important pentru Varniţa şi pentru oamenii de aici, un exemplu perfect care vine să demonstreze că reconstrucţia şi recâştigarea încrederii are loc prin măsuri concrete susținute de partenerii noştri de dezvoltare. Este un proiect de care vor beneficia nu doar oamenii din Varnița, dar şi cei din localităţile din împrejurime, mai ales cei din orașul Tighina. Acest proiect, prin care s-a renovat Centrul comunitar multifuncţional, terenul sportiv al Liceului Teoretic, pavilionul  grădiniței de copii vine, în primul rând, să ofere confort beneficiarilor direcți, copiilor şi părinţilor acestora”,  a  accentuat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a vorbit despre rolul acestor proiecte în procesul de reglementare transnistreană. „Acest proiect este parte a unei abordări mai largi, în restabilirea încrederii și vine să demonstreze că apropierea se face prin măsuri concrete. O astfel de abordare o avem și atunci când vorbim despre formatul de negociere 5+2. Instrumentul nostru cel mai important este dialogul”, a menționat Prim-ministrul.

Şi Dafina Gercheva, Coordonator Rezident al ONU, Reprezentant Permanent al PNUD în Republica Moldova a apreciat eforturile  comune ale autorităţilor din Republica Moldova şi partenerilor săi în domeniul consolidării încrederii între oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. „Asigurarea unei comunicări eficiente, bazate pe practica pozitivă reciprocă, este una din condițiile fundamentale pentru promovarea cu succes a încrederii între comunități de pe ambele maluri. Varnița este un model în acest sens”, a afirmat Dafina Gercheva.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a spus că inaugurarea terenului de sport în timpul Campionatului European de Fotbal este simbolică și plină de inspirație. „Urmărind turnee sportive sau practicând sportul noi împărtăşim valori de prietenie, respect şi înţelegere reciprocă”, a punctat Şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Proiectul de renovare a obiectelor educaţional-sportive din Varniţa a fost realizat cu susţinerea Uniunii Europene, prin Programului de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru şi a fost implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul proiectului este de peste 150 de mii de euro. La finanțarea proiectului au contribuit și comunitățile locale.