Diplomaţii vor fi numiţi strict pe criteriul profesionalismului şi experienţei. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene al Statelor Unite ale Americii şi cel al Turciei acreditaţi în Republica Moldova. Oficialii au abordat, în cadrul întrevederii, cele mai recente evoluţii în activitatea Guvernului, în special în realizarea reformelor.

Ambasadorii s-au arătat interesați de subiecte de actualitate, precum elaborarea celui de-al doilea raport Kroll, procedura de stabilire a listei circumscripțiilor uninominale, conlucrarea cu președintele Republicii Moldova și criteriile de numire a noilor ambasadori ai țării noastre, scrie trm.md.

La rândul său, Pavel Filip a menționat că diplomații vor fi numiți strict pe criteriul profesionalismului și experienței, iar cu președintele țării încearcă să aibă o colaborare strict instituţională, în măsura în care acest lucru este posibil.

În context, potrivit Guvernului, premierul s-a pronunțat pentru un dialog deschis și a dat asigurări reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit.

„Ne menținem determinarea de a face aceste reforme și de a le intensifica. Anul viitor este un an electoral și cu certitudine nu va fi unul ușor, dar nu ne putem permite să pierdem timpul. Vrem cât mai puține interferențe ale politicului în activitatea Guvernului”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, a fost discutată reforma administrației publice centrale, inclusiv scopul acesteia – de a profesionaliza Guvernul la nivel de cadre. Drept un domeniu esențial a fost evidenţiată educația și necesitatea de debirocratizare a muncii cadrelor didactice și de revizuire a programei şcolare.

Reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat hotărârea și determinarea cu care Executivul s-a angajat să pună în aplicare reformele și au declarat ca vor continua să sprijine schimbările calitative. În context, Ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko, a evidențiat necesitatea de întărire a parteneriatului Guvern-societate civilă.