Referendumurile devin în ultima perioadă instrumente de PR politic. Mai mult ca atât, unele grupuri de inițiativă privind organizarea plebiscitelor se transformă, ulterior, în proiecte politice.

O spune președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, într-un interviu acordat pentru Agenția Moldpres.

„Dacă să urmărim mai multe evenimente care au avut loc pe parcursul ultimilor ani pe partea procesului electoral, vom vedea că mai multe grupuri de inițiativă care au solicitat inițierea anumitor scrutine electorale, ulterior au fost transformate în anumite proiecte politice”, a spus președintele CEC, Alina Russu.

Preşedintele CEC a vorbit despre faptul că, recent, autoritatea electorală nu a înregistrat grupul de inițiativă privind organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt. Potrivit Alinei Russu, au fost descoperite abateri de procedură, dar și nerespectarea prevederii Comisiei de la Veneția că sistemul electoral nu poate fi modificat decât cel puțin cu un an înainte de scrutin.

Aș recomanda grupului de inițiativă responsabilitate juridică în materie electorală. Mai cu seamă standardele internaționale aplicate în materie electorală, dar și în materie de referendum să fie aplicate și ținute cont. Populismul nu ar trebui să predomine asupra rațiunii”, a spus președintele CEC, Alina Russu.

Alina Russu a mai adăugat că în februarie va începe o campanie de informare și educare civică a cetăţenilor despre legislaţia electorală.