Republica Moldova va primi prima tranșă din asistența macrofinanciară a Uniunii Europene în decembrie sau la începutul anului viitor. De acest lucru este convins Andi Cristea, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE- RM. ”Dacă vor exista întârzieri, sunt chestiuni tehnice, cel mai târziu, acești bani vor veni la începutul anului viitor. Nu pun problema dacă acești bani vor veni, eu sunt convins că acești bani vor veni, ci despre momentul în care vor veni”, a spus eurodeputatul la o emisiune de la TVR.
Andi Cristi a explicat că Memorandumul de înțelegere dintre Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova, în care sunt stabilite condițiile de acordare a ajutorului macrofinanciar, a fost deja negociat. Iar acum, Comisia Europeană ia acceptul din partea statelor membre pentru a aproba acest Memorandum. După finalizarea acestei etape, este nevoie de un termen tehnic de 4-8 săptămâni până când banii vor fi efectiv virați. Acesta este adevăratul motiv de ce asistența macrofinanciară din partea UE întârzie.
Fiind întrebat de moderator de ce crede că toate țările din UE vor accepta Memorandumul cu Moldova, Andi Cristea s-a arătat convins că nur vor exista blocaje.

”Nu cred că vreo țară va îmbrățișa ideea suspendării finanțărilor europene pentru Republica Moldova. Doar Moscova este care își dorește acest lucru”, a spus europarlamentarul.

Andi Cristea a mai spus că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții Comisiei Europene, este optimist că Republica Moldova va primi asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.