10676902_820615347990450_473849633_o„Reiterez sprijinul şi solidaritatea Republicii Moldova pentru poporul ucrainean şi conducerea țării, în aceste momente dificile prin care trece Ucraina”. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul întrevederii pe care a avut-o, la Kiev, cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Șeful Executivului a mai participat la o ședință trilaterală Ucraina – Moldova – România, la care a fost prezent și Premierul României, Victor Ponta. Ulterior, cei trei oficiali au făcut declarații comune de presă.

Oficialii au anunțat că au discutat despre cooperarea trilaterală, dezvoltarea dialogului politic şi a contactelor directe, perspectivele reglementării conflictelor şi ale consolidării păcii şi securităţii în regiune. „Reconfirmăm sprijinul nostru pentru eforturile Ucrainei de a identifica o soluţie paşnică în vederea reglementării conflictului din Estul ţării. Considerăm că acest conflict trebuie soluţionat în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a subliniat Iurie Leancă.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii privind rezolvarea conflictului transnistrean. În acest context, Iurie Leancă a exprimat recunoştinţă conducerii de la Kiev pentru contribuţia constructivă, în special, în formatul de negocieri „5+2”.

„În astfel de momente dificile, fără precedent, este nevoie de o asemenea cooperare, este nevoie de a arăta înțelegere, este nevoie de a  depune eforturi pentru a consolida nu doar relațiile bilaterale, dar și a consolida securitatea în regiune. Și sunt convins că această întâlnire trilaterală este un pas sigur în această direcție”, a adăugat Iurie Leancă.

Cei trei șefi de Guvern au discutat și despre acţiunile ce urmează să fie întreprinse în vederea promovării obiectivului de integrare europeană, care este împărtăşit atât de Ucraina, cât și de Moldova. În particular, a fost reafirmat angajamentul pentru aprofundarea cooperării în cadrul euroregiunilor, inclusiv prin realizarea proiectelor de infrastructură, prin consolidarea securităţii energetice și prin modernizarea, cu sprijinul logistic și financiar al Uniunii Europene, a infrastructurii de frontieră.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a declarat: „România crede în acest drept inalienabil al poporului ucrainean, al Moldovei de a-și alege drumul democratic și pro-european. România consideră că nimeni, nicio altă țară vecină nu are dreptul să oprească sau să intervină în această decizie democratică a celor două țări. Îmi doresc, însă, să spun că, pe baza experienței României, și Ucraina, și Moldova au nevoie mai mult decât de declarații politice de solidaritate, au nevoie de acțiuni concrete care să sprijine reformele pe care le fac în acest moment.”

La rândul său, Arseni Iațeniuk a spus că evenimentul de astăzi este unul istoric, când pentru prima data Premierii celor trei state se întâlnesc în format trilateral. „Unitatea noastră regională este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, stabilitatea și securitatea în această regiune”, a declarat Prim-ministrul ucrainean, menționând în mod special securitatea energetică a Europei.

Prim-ministrul Iurie Leancă a mai avut în această seară o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, după care a depus flori, împreună cu Victor Ponta, la Crucea eroilor căzuți în evenimentele tragice de pe Maidan. Vizita la Kiev și-a propus susţinerea eforturilor de dezvoltare democratică şi integrare europeană ale Ucrainei şi Republicii Moldova.