CALMIC Octavian –  Ministru al Economiei_J0A2116Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat astăzi noii membri ai Cabinetului de miniștri colectivelor de muncă pe care le vor conduce, informează Evenimentul.

Potrivit comunicatului de presă Prim-ministrul Pavel Filip a început prezentarea noilor membri ai Cabinetului de miniştri la Ministerul Afacerilor Interne, la şefia căruia a fost numit Alexandru Jizdan. Premierul a exprimat încrederea că noul ministrul va face faţă situaţiei şi va asigura respectarea ordinii publice chiar din prima zi a mandatului.

A urmat Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicaţiilor (MTIC), în fruntea căruia Pavel Filip s-a aflat timp de cinci ani. Aici, Premierul a ţinut să le mulţumească angajaţilor MTIC pentru colaborarea bună pe care a avut-o pe parcursul anilor, menţionând rezultatele pozitive obţinute: „Am reuşit împreună să creăm o platformă care să dezvolte societatea informaţională a Republicii Moldova”.

Prim-ministrul l-a îndemnat pe noul şef al instituţiei, Vasile Botnari, să asigure continuitatea proiectelor implementate de MTIC, dând asigurări că va contribui şi pe viitor la atingerea obiectivelor trasate de instituţia în cauză.

În cadrul prezentării noului ministru al Finanţelor, Octavian Armaşu, Premierul a remarcat nivelul înalt de pregătire al echipei, menţionând că aşteptările de la aceştia sunt pe potrivă. „Primul pas care trebuie de realizat este adoptarea Legii bugetului pe anul curent”, a precizat Pavel Filip în timpul vizitei sale la Ministerul Finanţelor. Şi Octavian Armaşu a apreciat dedicaţia şi profesionalismul echipei ministeriale. Noul ministru al Finanţelor s-a arătat încrezător că, împreună, vor face faţă provocărilor.

Tot astăzi, Eduard Grama a preluat şefia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, după ce a activat în calitate de viceministru la această instituţie. Premierul Pavel Filip a menţionat, în cadrul unei întrevederi cu echipa MAIA, că Guvernul are obiective ambiţioase în domeniul agriculturii. „Cunosc acest domeniu. Ştim care sunt problemele, dar şi ce avem de făcut pentru a le soluţiona”, a declarat Pavel Filip.

La prezentarea lui Victor Zubcu în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, Premierul a vorbit despre importanţa domeniului aflat în gestiunea instituţiei date, deoarece în acest caz este vorba despre viitorul Republicii Moldova. Pavel Filip a afirmat că pentru a avea rezultate este nevoie de stabilitate şi progres. La rândul său, Victor Zubcu a menţionat că anul curent este unul olimpic, iar în acest context, instituţia mizează pe susţinerea conducerii Guvernului în promovarea imaginii Republicii Moldova pe arenele sportive mondiale.

Prezentarea miniştrilor a continuat la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care va fi condus de Stela Grigoraş. În cadrul evenimentului, Premierul a chemat la acţiuni prompte şi eficiente pentru a asigura punerea în aplicare a politicilor sociale eficiente în Republica Moldova.

Mesajul Premierului Pavel Filip pentru noul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, s-a axat pe importanţa restabilirii dialogului constructiv cu partenerii internaţionali şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova prin implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

La fel, în cazul noului ministru al Economiei, Octavian Calmîc, Prim-ministrul şi-a exprimat încrederea că acesta va face uz de experienţa acumulată în cadrul ministerului dat şi va asigura realizarea obiectivelor principale – dezvoltarea sectorului energetic, conectarea reţelelor naţionale la sistemele energetice europene, dar şi dezvoltarea mediului de afaceri, pe care le consideră drept direcţii prioritare ale instituţiei.

Şirul de prezentări s-a încheiat la o întrevedere cu angajaţii Biroului pentru Reintegrare şi noul vicepremier pe acest domeniu, Gheorghe Bălan. Premierul Filip a menţionat că Guvernul Republicii Moldova trebuie să acorde, în continuare, sprijin cetățenilor din stânga Nistrului şi să avanseze în promovarea măsurilor de apropiere şi sporire a încrederii.

Cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip a fost învestit pe 20 ianuarie 2016. Dintre cei 21 de membri ai noului Executiv, 11 au rămas în aceleaşi funcţii, pe care le-au deţinut în guvernul precedent.