Prima dezbatere regională privind modificarea sistemului electoral organizată de Promo-Lex a avut loc vineri la Edineț, la ea participând aproximativ 100 de persoane. Dezbaterea s-a desfășurat între două tabere formate din partidele care promovează modificarea sistemului electoral și cele care se opun, iar marea majoritate au susținut modificarea sistemului electoral.

Primarul de Edineț Constantin Cojocaru Toți a menționat că cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de drepturi legale, inclusiv pentru a candida la funcția de deputat. „Consider că am potențialul să fiu deputat, dar nu am bani. De ce mi se stopează acest drept? Astăzi pot să spun că sunt mai competent decât actualii deputați. De ce mi se spune că nu sunt competent? De ce mi se lezează dreptul de a fi deputat?”, a întrebat alesul local.

Pe de altă parte, o femeie a criticat faptul că majoritatea parlamentară intenționează să voteze proiectul fără a ține cont de opinia Comisiei de la Veneția. Această afirmație a fost combătută de deputatul PDM, Igor Vremea care a precizat că proiectul va fi votat în a doua lectură doar după ce Comisia se va expune, amintind ce cele 850.000 de semnături adunate în favoarea modificării sistemului electoral.

Reprezentantul PLDM Marin Verenciuc a declarat că acum nu este momentul oportun pentru această modificare, chiar dacă schimbarea sistemului electoral a fost una din prioritățile partidului său încă de la fondare, în 2007. Iar deputata comunistă a recunoscut că majoritatea populației susține schimbarea, dar a precizat că forțele politice trebuie să apere și punctele de vedere ale minorității.

Chiar dacă a participat la dezbatere, vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari a comentat dezbaterea organizată de Promo-Lex drept „pierdere de timp”, fiind luat în furci de localnici, mai ales după ce li s-a adresat cu „poporul meu”.

La final, oamenii au votat în mod simbolic, iar marea majoritatea a celor prezenți, cu excepție a câtorva, persoane au optat pentru modificarea sistemului electoral propusă de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Dezbaterile vor continua între 16-28 iunie, perioadă în care Asociația Promo-LEX va desfășura o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova.