Petru Pascari, primul ambasador al R.Moldova în Rusia, precum și ex-președinte al Sovietului de Miniștri din RSS Moldovenească, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, de către Igor Dodon, transmite Evenimentul.md

Distincția i-a fost conferită „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă, contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, consolidarea și extinderea unor relații interstatale de prietenie și colaborare”.

Ordinul i-a fost înmînată recent, în incinta Ambasadei Moldovei de la Moscova, de către ambasadorul Andrei Neguţa.

În discursul său, Andrei Neguta a vorbit despre activitatea lui Petru Pascari în slujba țării, evidențiind mai multe momente importante din viața lui.

Petru Pascari este om politic, care a jucat un rol important în dezvoltarea statului moldovenesc. În perioada anior 1970 – 1976,  Petru Pascari a îndeplinit funcția de președinte al Sovietului de Miniștri din RSS Moldovenească, concomitent fiind şi în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe al RSS Moldovenească. De asemenea a fost primul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.