Procurorul general interimar, reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei urmează să fie audiaţi în Parlamentul RM în legătură cu desfășurarea anchetei furtului miliardului de euro din sistemul bancar. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată la propunerea deputatului liberal-democrat Iurie Ţap, în cadrul ședinței de joi a Legislativului.

„A trecut aproape un an de când compania internaţională Kroll a început investigarea furtului miliardului din sistemul bancar. Este necesar ca organele competente să prezinte un raport complet despre evoluţia anchetei”, a spus liberal-democratul.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, a declarat că, “pe lângă raportul despre evoluţia anchetei, organele responsabile trebuie să prezinte şi date despre suma banilor recuperaţi”.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a solicitat ca funcţionarii audiaţi să prezinte şi lista cu persoanele care au beneficiat de credite neperformante de la Banca de Economii.

„Ştim cu toţii că la „furtul secolului” au participat miniştri, prim-miniştri, deputaţi, şefi de stat. Să fie prezentată lista completă a celor care se fac vinovaţi de furt”, a declarat Ghimpu.

Audierile vor avea loc în următoarele două săptămâni. Biroul Permanent al Parlamentului va lua o hotărâre privind forma de desfăşurare a audierilor, precum şi despre instituţiile de stat care urmează a fi audiate.