Lidera partidului „Acțiune și Solidaritate”, ex-ministra Educației, Maia Sandu, dă dovadă de ipocrizie și populism atunci când critică actualul sistem educațional din țară, calificându-l drept unul politizat. De această părere este Teodor Bucătari, un internaut moldovean, stabilit în Marea Britanie, care semnează un editorial pentru portalul Ziarul Națiunii în care vorbește despre cât de politizat era Ministerul Educației, când la conducere era Maia Sandu, iar la guvernare – PLDM-ul în frunte cu ex-premierul Vlad Filat.

„Profil de politician. Maia Sandu.

Maia Sandu este prizonieră a unui populism mincinos, degradat şi primitiv. Maia Sandu ne spune că sistemul educațional din țară este influențat „de politic şi de îngusta agendă a PD-ului”.

Vreau doar să vă amintiți de perioada Maia Sandu – ministru al Educației şi membră PLDM. Sistemul de educație încă niciodată nu fusese politizat cum a fost pe vremea Maiei Sandu. Fiecare universitate, colegiu, liceu, şcoală şi grădiniță a fost supusă unui control total din partea Maiei Sandu şi a lui Vlad Filat. O verticală de supunere sovietică în care gândirea individuală nu a fost respectată”, scrie internautul.

Acesta mai povestește cum în perioada guvernării PLDM, profesorii, elevii și studenții erau forțați să iasă la acțiunile organizate de liberal-democrați. Fiind obsedați de statistici, Filat și Sandu cereau liste cu numărul exact de oameni care vor veni la manifestațiile organizate de aceștia.

„La fiecare eveniment politic organizat de PLDM, profesorii din țară erau obligați să iasă în stradă în pofida voinței lor. De la fiecare director de liceu se cerea o listă fixă cu numărul de profesori veniți la eveniment. Profesorii nu doar erau obligați să aplece capul şi să se prezinte la eveniment organizat de partid cu o viteză supersonică, fie noapte sau zi, ploaie sau soare, dar să vină la eveniment cu buchetele de trandafiri albi – florile îndrăgite de Filat. Vă închipuiți la ce detalii şi directive stupide se ajunseră pe timpul Maiei Sandu? Diavolul se ascunde în detalii.

Vlad Filat şi Maia Sandu aveau nevoie de statistică, voturi şi o smerenie politică totalitară chiar în cele mai mici detalii.

Nu trebuie să străbatem kilometri de ani pentru a înțelege ce a însemnat educația moldovenească menajată de Maia Sandu şi Vlad Filat – fabrică de tocat carne electorală”, adaugă moldoveanul stabilit în Marea Britanie.

Acesta conclude textul prin faptul că pe timpul Maiei Sandu, aceasta a transformat Ministerul Educației într-o subdiviziune a PLDM, responsabilă de propaganda politică de partid și educarea în cheia dorită de PLD.