Vicepremierul Gheorghe Brega a prezidat, vineri, ședința Consiliului pentru coordonarea Programului național de reducere a afecțiunilor de deficiență de fier și acid folic până în anul 2017, la care au participat viceminiștrii Sănătății, ai Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și reprezentanți ai sectorului public și societății civile, anunță serviciul de presă al guvernului.

În cadrul reuniunii, Ministerul Sănătății a prezentat membrilor Comisiei informații referitoare la progresul privind realizarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic și a Planului de acțiuni.

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a raportat asupra acțiunilor întreprinse pentru fortificarea cu fier și acid folic a produselor din pâine: suport pentru procurarea dozatoarelor pentru cele 6 mori selectate și a premixuri-lor pentru fortificarea făinii, cursuri de instruire pentru morarii din țara noastră cu referire la tehnologia fortificării făinii și efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic (studiul pieții interne privind producerea, distribuirea și importul făinii de grâu).

Pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017, UNICEF a acordat asistență tehnică Guvernului Republicii Moldova, în particular Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prin alocarea a circa 1 milion de dolari SUA.

Vicepremierul și  președintele Comisiei, Gheorghe Brega a atenționat că nu toate obiectivele din cadrul Programului național au fost atinse. Astfel, studiul de fezabilitate nu se regăsește ca document de referință, majoritatea absolută a producătorilor de pâine nu utilizează tehnologia de fortificare a făinii cu fier și acid folic. ”Este necesară o continuă suplimentare a dietei cu fier și acid folic pentru gravide, copii și elevi, pentru bolnavi și militarii în termen, iar în acest context vom elabora o Hotărâre de Guvern pentru ca pâinea livrată de agenții economici în instituțiile școlare, rezidențiale și spitalicești să fie obligatoriu fortificată”, a concluzionat Gheorghe Brega.

Membrii Consiliului au decis ca timp de trei luni, instituțiile responsabile să intensifice implementarea prevederilor Programului național cu raportarea acestora la următoarea ședință, care va avea loc în luna octombrie 2016.

Practica de fortificare a făinii cu fier şi acid folic este aplicată de peste 50 de ţări şi este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF. Programele de fortificare cu acid folic şi fier au un cost-beneficiu înalt, iar suplinirea cu fier și acid folic a produselor de panificație micșorează malformaţiile congenitale la nou-născuți și contribuie la eliminarea anemiei.