Marea Britanie se confruntă cu provocări „imense” de ordin legal, constituţional şi birocratic, care ar putea supune unei presiuni structura constituţională a ţării, în contextul în care Guvernul implementează strategia de părăsire a UE, au avertizat experţi într-un raport, potrivit DPA, citat de Mediafax.

„Votând pentru ieşirea din UE, poporul britanic a declanşat un proces pe cât de complex, pe atât de imprevizibil”, au notat experţi din cadrul Asociaţiei de Studii Politice, cu sediul la Londra.

Proiectul de lege Marea Reformă Legislativă al premierului Theresa May, prin care aceasta plănuieşte să asimileze legile asociate Uniunii Europene în legislaţia britanică, ar putea produce diferenţe din ce în ce mai mari la nivelul politicilor privind agricultura, pescuitul, mediul şi învăţământul superior între Parlamentul de la Londra şi adunările regionale din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, subliniază raportul.

Aceste diferenţe regionale ar putea deveni atât de pronunţate încât să ameninţe unitatea ţării, se mai menţionează în raport.

May a promis să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la finalul lui martie 2017.

„Puterea şi autoritatea se va întoarce către instituţiile alese din ţara noastră”, a declarat acesta la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordat Sunday Times.

„Acest lucru înseamnă că autoritatea legislaţiei UE în Marea Britanie va lua sfârşit”, a mai subliniat ea.