Gheorhe Tofan, moldoveanul stabilit de 35 de ani în Letonia, subliniază cea mai mare diferență între politicienii RM și a Letoniei și anume patriotismul foarte înalt.

În cadrul unui interviu organizat de  europalibera.org, fiind întrebat dacă găsește deosebiri sau asemănări între elitele politice din Republica Moldova și cele din statele baltice, Gheorghe Tofan a menționat:

„Să vă spun cinstit, cred că patriotismul acolo este cu mult mai înalt, în primul rând, și politicienii care vin cu mult mai mult se țin la cârmuire. E o deosebire foarte mare. Eu nu am văzut așa persoana aici, în Moldova, care 3-4 mandate să aibă în Parlament, de pildă, acolo-i Saeima, dar acolo sunt persoane care au deținut 3-4 mandate la rând. Dacă poporul nu-l susține și el nu dă dovadă că merită, îi eliberat. Eu țin minte când foarte mult oameni s-au strâns la Parlamentul leton și a trebuit să iasă parlamentarii afară. Dacă nu-i ordine, dacă nu-s acele legi adoptate care să dea o stare bună pentru popor, sunt eliminați afară”.