Cetățenii vor votul uninominal și nu introducerea sistemului mixt, este reacția Partidului Democrat care vine după ce azi președintele Igor Dodon a propus introducerea sistemului mixt de vot. Potrivit unui comunicat PDM, în viitorul Parlament cetățenii vor să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății, iar ceea încearcă să facă acum socialiștii nu este altceva decât un truc politic, este poziția Partidului Democrat.

„Considerăm că ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie. PDM crede că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, iar acest lucru a reieșit foarte clar și din consultările publice pe care le-am avut”, se arată în comunicatul emis de PDM.

Asta după ce, timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății: ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, personalități publice, analiști, partide politice, experți electorali, reprezentanți ai instituțiilor statului etc. A existat, de asemenea, o dezbatere a partidelor de opoziție, unde inițiatorii proiectului privind votul uninominal au participat și au prezentat argumente în favoarea acestui sistem electoral, în timp ce oponenții s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii.

În același timp, notează PDM, a fost organizată o campanie de informare a populației din întreaga țară, atât prin intermediul mass-media, cât și prin campanii din ușă în ușă, unde cetățenilor li s-au oferit materiale informative și li s-a explicat ce înseamnă votul uninominal. S-au strâns aproape un milion de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Republica Moldova.

„Ultimele sondaje au arătat o preferință clară a cetățenilor pentru sistemul de vot uninominal. Înțelegem de ce unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral – politicienii nu vor să se reformeze singuri, unii își doresc în continuare să ajungă în Parlament ascunși după liste, să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați. O parte dintre partidele care se opun au chiar în programul lor politic schimbarea sistemului electoral și cetățenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. Astăzi, pentru aceste partide, e mai important să-și rezolve propriile interese, decât să respecte votul pe care l-au primit de la cetățeni”, se mai subliniază în comunicatul PDM.